Noua dietă de post, „Muntele Athos”, bazată pe meniul călugărilor greci

22 februarie 2024   Stil de viață

Dacă slăbești, arăți mai tânăr și trăiești mai mult. Acesta este motto-ul noii diete de post mediteranean inspirată de călugării de pe Muntele Athos.

Știm de ani de zile despre beneficiile dovedite ale dietelor de inspirație mediteraneană, dar există acum o abordare noua și realizabilă pornită de la călugării greci de pe Muntele Athos și de dieta lor. Cercetările au arătat că în comunitățile lor restrânse, cancerul este aproape inexistent, accidentele vasculare cerebrale și stopurile cardiace sunt extrem de rare, la fel ca bolile neurodegenerative, Alzheimer și Parkinson. De asemenea, s-a dovedit că acești călugări trăiesc, în medie, cu câțiva ani mai mult decât bărbații din Grecia continentală.

Dieta mediteraneeană a fost întotdeaua recunoscută pentru efectul ei de prevenție a bolilor și de sporire a longevității. Foto: Shutterstock

Principiul central al dietei Muntelui Athos este un plan alimentar în care nu există numărarea caloriilor, iar mesele se bazează pe o dietă tipică țărănească grecească, cu o proporție mare de legume, fasole, fructe, nuci, cereale integrale și ulei de măsline.

Planul se concentrează pe un model de trei zile diferite de dietă, trei zile pentru „post”, trei zile pentru mâncare moderată și o zi de „sărbătoare”, în care poți mânca și bea orice dorești.

Pe tot parcursul procesului, ești încurajat să ai un aport ridicat de legume de sezon, pește și pui, și un aport moderat de vin roșu. Dieta Muntelui Athos este despre schimbarea modului în care mănânci și a relației cu alimentele și își propune să utilizeze beneficiile pentru sănătate ale dietei călugărilor într-un mod practic, care funcționează pentru noi, ceilalți.

Zilele de post sunt pentru a mânca exact așa cum fac călugării de la Muntele Athos. Ar trebui să rămâi la ceea ce este în esență o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi. Trei zile pe săptămână ar trebui să fie dedicate postului, de exemplu luni, miercuri și vineri.

Sunt complet interzise:

Lactate – lapte, brânză, unt, iaurt, smântână

Carne – carne de vită, porc, produse din carne

Pește sau crustacee – creveți, calmari, produse din pește

ouă

Chipsuri, prăjeli, produse de patiserie, plăcinte

Chips și alte gustări

Dulciuri, ciocolată și dulciuri

Zahăr și băuturi cu zahăr

Alcool

Uleiuri și grăsimi

Maioneza si sosuri grase pentru salata

Ce poți mânca

Nelimitat:

Legume (cu excepția avocado și cartofi)

Fructe

Ceaiuri din plante

Apă

Condimente, ierburi și piper

Cu moderație:

Cartofi

Paste

Cereale – orez, grâu bulgur, cușcuș, quinoa, orz, ovăz

Pâine – de preferință integrală

Biscuiți simpli, prăjituri de ovăz și grisine

Suc de fructe (nu mai mult de două pahare mici pe zi)

Avocado (nu mai mult de o jumătate de zi)

Leguminoase – mazăre, linte, fasole, fasole, fasole

Spray de măsline și măsline

Miere

Condimente și sosuri

Fructe uscate, nuci și semințe (nu mai mult de o mână pe zi)

Ceai și cafea (fără lapte sau zahăr)

Sare

3 zile de moderație

Zilele de moderație sunt mai variate decât zilele de post, dar dimensiunea porției este cheia. Trei zile pe săptămână ar trebui să fie dedicate alimentației moderate, de exemplu marți, joi și duminică.

Sunt interzise:

Carne roșie sau produse din carne – cârnați, burgeri, șuncă, slănină

Chipsuri, prăjeli, produse de patiserie, plăcinte

Zahăr sau băuturi cu zahăr

Chips și alte gustări

Dulciuri și dulciuri

Prajituri, biscuiti, cornuri si produse de patiserie

Se pot mânca

Nelimitat:

Fructe

Legume (cu excepția avocado și cartofi)

Ceaiuri din plante/fructe

Apă

Condimente, ierburi și piper

Cu moderație:

Cereale – orez, cușcuș, abia, ovăz

Leguminoase – fasole și linte

Nuci si seminte

Pâine – de preferință integrală

Biscuiți, prăjituri de ovăz și grisine

Cartofi

Avocado

Sucuri de fructe

Măsline și ulei de măsline

Miere

Iaurt grecesc

Lapte semi-degresat sau degresat

Brânză (o bucată mică)

Cantitate mică de unt

Ouă

Fructe de mare

Pui

Alcool (de preferință vin roșu, și nu mai mult de 2 unități pe zi)

Fructe uscate și nuci

Sare

Zilele de sărbătoare

O zi pe săptămână se poate face pauză ceea ce înseamnă, practic, răsfăț cu orice dorești. Este permis orice, de la carne roșie la alcool, atâta timp cât nu exagerezi. Ziua Sărbătorii este concepută pentru scăpa de sentimentul de pirivare pe termen lung.

Ziua sărbătorii ajută, de asemenea, la atenuarea sentimentelor de vinovăție, deoarece te poți bucura de mese cu prietenii, de petreceri, fără să te simți rău din cauza asta. O zi de sărbătoare pe săptămână, poate fi, de exemplu, sâmbăta.

Meniu pentru o săptămână tipitică

Luni (ziua postului)

Mic dejun: Măr înăbușit la cuptor, cu ovăz

Prânz: ardei prăjit, spanac și salată de portocale

Cina: Supa de dovlecei

Marți (Ziua Moderării)

Mic dejun: omletă cu pâine prăjită de secară

Pranz: Supa de coriandru si nuca de cocos

Cina: Pește la cuptor cu pătrunjel și ceapă

Desert: Salată de fructe cu ananas, fructe de pădure și mentă

Salata de fasole alba cu ceapa de primavară și pătrunjel

Miercuri (ziua postului)

Mic dejun: piersici la gratar

Prânz: supă marocană de morcovi și năut

Cina: Chilli cu fasole neagră

Joi (Ziua Moderației)

Mic dejun: iaurt grecesc cu granola si fructe

Prânz: Salată de macrou cu roșii cherry și fasole  

Cina: pui asiatic poșat cu fasole verde  

Desert: Pepene galben cu apă de trandafiri

Un tajin de legume cu morcovi, roșii și năut

Vineri (ziua postului)

Mic dejun: Muesli cu suc de fructe

Prânz: Salată de fasole albă cu ceapă și pătrunjel

Cină: Tajine de legume cu morcov, roșii tocate și năut

Sâmbătă (Ziua Sărbătorii)

În această zi, ar trebui să vă relaxați planul de dietă și să mâncați tipurile de alimente pe care le-ați mâncat înainte de a începe. Acesta este momentul perfect pentru mese, pentru coacere sau pentru a vă răsfăța cu dulciurile pe care le iubiți, amintiți-vă doar obiectivele și încercați să vă distrați fără să treceți peste bord.

Duminică (Ziua Moderării)

Mic dejun: Clatite cu banane

Prânz: Supă de pui cu morcov, cartofi dulci și țelină

Cina: Spaghete cu praz și dovleac

Desert: înghetata de banane

Mai multe