Iată cum se vede stresul la nivelul pielii

30 septembrie 2022   Ingrijire

Stresul se observă la nivelul pielii, fiindcă atunci când trecem prin perioade critice, corpul își cheltuie resursele pentru a menține în bună formă organele vitale și neglijează tegumentul, scrie SheKnows.com

Dermatologul Dr. Cristina Vajaitu, citată de  SheKnows.com spune că în perioadele de stres intens sângele se redirecționează către organele vitale - și asta nu include pielea. „Circulația la nivelul pielii este redusă, lucru combinate cu creșteri ale hormonilor de stres, precum adrenalina și cortizolul, ducând la o reducere a producției de colagen și antioxidanți”, explică ea.

Pielea este un indicator fin al problemelor din organism. Foto: Shutterstock

Practic, toată tensiunea din corpul tău face ravagii în mai multe moduri și trebuie să recunoști semenele pentru a interveni și a ajuta pielea să-și recapete strălucirea.

Pusele de acnee

Observați erupții în jurul bărbiei și gurii? Acneea de la stres are legătură cu hormoni. Atunci când ești stresat,  excesul de cortizol (principalul hormon de stres din corpului tău) care alertează întreg origanismul, provoacă și o creștere a producției de ulei la nivelul glandelor din piele. Acesta poate rămâne blocat în foliculii de păr și poate produce coșuri

De asemenea, dr. Vajaitu spune că atunci când te simți copleșit, s-ar putea să ai mai puțină grijă la igienă și ritualuri precum demacherea. Dacă renunți la rutina de îngrijire a pielii, mănânci mâncare nesănătoasă și nu bei suficientă apă, aceste obiceiuri îți vor dezechilibra pielea.

„Tratarea acneei de stres necesită un produs de curățare care va exfolia corect și în siguranță pielea. Demachiantele eficiente pentru acnee conțin acizi glicolic, salicilic, lactic, malic și mandelic sau peroxid de benzoil”, spune dr. SheKnows.com

Peelingurile chimice și laserele sunt, de asemenea, eficiente în tratarea acneei”, spune dermatoloaga.

Apare rozaceea

Rozaceea își face apariția deoarece stresul reduce capacitatea pielii de a se proteja și a combate inflamația, modificând bariera naturală de apărare a pielii. Acest lucru înseamnă înroșirea feței, pete și umflături asemănătoare acneei pe față. Aplicarea unei cremei hidratante potrivite pentru pielea ta și evitarea declanșatorilor sunt măsuri esențiale pentru prevenirea acestor erupții.

Dr. Claire Chang, dermatolog la Union Square Laser Dermatology, citat de  SheKnows.com recomandă ingrediente antiinflamatoare precum niacinamide și ceaiul verde dacă ai pielea predispusă la roșeață.

Eczeme și psoriazis

Când stresul crește, lucruri minore te pot irita, lucru valabil și pentru pielea ta. Este posibil să observi că pielea începe să te mănânce, că ai porțiuni de pete uscate roșii ca reacție la săpunuri, sau alți detergenți, etc

În priovința tratării eczemei ​​și a psoriazisului, formulele blânde și cremele hidratante pot fi de mare ajutor. „Pacienții cu eczeme și psoriazis ar trebui să folosească creme intens hidratante pentru piele. Cele cu ceramide și acid hialuronic sunt ideale pentru cei cu piele uscată, sensibilă”, spune dr. Chang.

Aspect tern

Pentru a menține pielea strălucitoare trebuie să ne ferim de stres și de efectele colaterale precum dieta neglijentă, lipsa hidratării și somnului.

S-a demonstrat că serurile cu vitamina C luptă împotriva radicalilor liberi, protejează pielea împotriva daunelor mediului, luminează tenul și stimulează producția de colagen.

Citește și Sunt tatuajele periculoase pentru sănătate?

Mai multe