Ce să faci dacă ai alergie la bijuterii

27 decembrie 2022   Ingrijire

Erupții cutanate, mâncărime, iritații și roșeață sunt toate simptome ale alergiei la bijuterii. Pentru a scăpa de aceste simptome neplăcute este bine să-ți alegi cu atenție bijuterile pe care le porți și să respecți câteva reguli simple.

Primele simptome ale alergiei la nichel se manifestă, de obicei, după 12-48 de ore și includ mâncărimi, erupții cutanate, pete uscate și umflarea pielii. În unele cazuri pot apărea chiar vezicule. Dacă ignori aceste simptome, în ciuda persistenței lor, pielea poate deveni mai închisă la culoare și chiar crăpată în zonele afectate, scrie webmd.com. Prezintă-te la medic în cazul în care mâncărimea și roșeața persistă sau dacă apar vezicule.

Evită bijuterile ce conțin nichel

Nichelul este un metal ce se regăsește în multe produse chimice și aliaje. Mai mult decât atât, în viața de zi cu zi, nichelul se poate regăsi în fabricarea bijuteriilor, telefoanelor mobile, monede, rame de ochelari și în conținutul cheilor metalice, informează webmd.com. De asemenea, nichelul are potențial alergen, motiv pentru care trebuie să fii atent(ă), atunci când îți cumperi bijuterii din acest metal. 

Curăță bijuteriile la un anumit interval de timp

Chiar dacă porți bijuterii scumpe, tot te poți confrunta cu erupții cutanate și mâncărime, dacă nu le cureți după un anumit timp, informează icecarats.com. Bijuteriile se curăță în mod diferit, în funcție de tipul de material din care sunt fabricate. Unele sunt mai sensibile la apă și la detergent, în timp ce altele sunt mai ușor de întreținut. Cel mai bine este să ceri indicații legate de întreținerea lor vânzătorului de unde ai cumpărat bijuteriile.

Vezi şi: Ce nu ştiai că poţi face cu pasta de dinţi

Poartă bijuterii de calitate

Cu cât podoaba e mai ieftină, cu atât cresc riscurile ca aceasta să aibă în compoziție metale ce pot provoca alergii. Așa că alege să porți bijuterii de calitate, chiar dacă acestea sunt mai scumpe.

În cazul bijuteriilor din aur, cea mai pură formă este cel de 24 de karate. Bijuteriile din aur cu un conținut mai mic de 14 karate au un număr mai mare metale precum cuprul, nichelul și alama.

 de Anca-Teodora Popa

Mai multe