Ţine cont de calorii şi slăbeşti garantat. La ce să fii atent

14 iunie 2022   Diete

Dietele rapide îți garantează pierderea în greutate în timp scurt, dar într-un mod adesea nesănătos. Oricâte cure ai testa pe propria piele, avantajul pe care îl oferă controlul caloriilor este greu de ignorat.

Secretul unei diete care te încurajează să mănânci o cantitate mai mare de grepfrut și să eviți carbohidrații are la bază, de fapt, controlul caloriilor. Consumând fructe nu foarte dulci ingerezi o cantitate mai mică de calorii față de cea pe care o arde corpul, când descompune alimentele. În acest fel, slăbirea este nu doar o promisiune. De pildă, dacă reduci aportul energetic cu 500 de calorii pe zi, într-o săptămână poți slăbi o jumătate de kilogram, fără prea mare efort. Dacă plusezi și tai chiar și 1.000 de calorii pe zi din meniu, la finalul weekendului cântarul va afișa o greutate cu 1 kilogram în minus.

Elimină gustările nesănătoase

Unul dintre trucurile eficiente care te ajută să reduci numărul de calorii ingerat zilnic este să faci ordine în obiceiurile alimentare. Renunță la produsele de patiserie, la pâinea albă, la dulciuri, chiar și la cele făcute în casă. Acestea nu îți vor furniza substanțe nutritive esențiale, așa că organismul se poate lipsi de ele cu ușurință. Începe prin a elimina produsele nesănătoase pe rând, dacă nu reușești să le scoți din dieta zilnică pe toate o dată.

Mănâncă legume și fructe nu foarte dulci

După ce faci curat în alimentație, umple golul rămas cu multe legume și fructe; optează pentru mere, vișine, citrice, pepene, pentru că acestea nu sunt bogate în zahăr. Alege un bol cu cireșe sau cu fructe de pădure în locul unei brioșe, atunci când ți-e poftă de ceva dulce. Taie un castravete și o roșie, adaugă sare și suc de lămâie și savurează o salată răcoritoare de sezon, care potolește și setea, îmblânzește și poftele. Nutriționistul Vlad Roșca spune că este indicat să limitezi la 1-2 porții pe săptămână consumul de legume care conțin amidon, pentru că au mai multe calorii: cartofi, porumb, mazăre, linte, fasole boabe și năut. În ceea ce privește fructele dulci, porțiile trebuie să fie mici și distincte de mesele cu alte alimente.

Alege grăsimi sănătoase

Este important să nu renunți la grăsimi, în mod deosebit la grăsimile sănătoase, mai precis la alimentele care conțin acizi grași esențiali. Aceștia au beneficii importante pentru sănătatea fizică și psihică, deci nu îi putem ignora, dar este indicat să micșorăm cantitatea de grăsimi consumată, pentru că au cele mai multe calorii – 1 gram de grăsimi conține 9 calorii. Limitează-te la a consuma porții mici de alimente grase, de exemplu 1 pumn de migdale, 1 lingură de ulei de măsline sau de dovleac,1 jumătate de avocado, câteva măsline.

Citeşte şi: Dieta cu supă de varză: argumente pro şi contra

Mărește cantitatea de proteine

Asigură-te că incluzi suficiente surse de proteine în mesele principale ale zilei. Pentru a fi descompuse, corpul are nevoie de mai multă energie calorică. Deci consumând alimente bogate în proteine de calitate grăbești procesul de slăbire. Mizează pe carne slabă, pentru că, totuși, vorbim despre un aliment consistent, care induce senzația de sațietate rapid, dar care are ceva mai multe calorii decât legumele și fructele. Este indicat un consum de aproximativ 100-150 g pe porție, atunci când vrei să pierzi în greutate sau să îți menții silueta, controlând aportul de calorii.

3 trucuri de ajutor  

· Pune mai puțină mâncare în farfurie decât în mod normal. Dacă îți mai este foame după ce ai mâncat, completează masa cu o salată de legume.

· Nu mânca din caserole; pe cât posibil utilizează farfuriile când iei masa. Așezată pe toate suprafața întinsă a farfuriei, mâncarea va părea pe săturate.

· Verifică eticheta nutrițională. S-ar putea să ai surprize la unele alimente pe care le raportai la micile dimensiuni, astfel crezând că au puține calorii.

Sfatul specialistului

Dr. Vlad Roșca, medic și nutriționist

Pentru a controla mai uşor caloriile ingerate nu trebuie să cunoaşteţi valorile nutriţionale ale alimentelor. Este suficientă o cunoaştere generală a unor noţiuni de nutriţie. Un aspect important care ne ajută în controlul caloriilor este consumul alimentelor cu „calorii negative“ – organismul va consuma mai multe calorii pentru a digera alimentele respective decât conţin ele în sine. Consumul de cofeină, ceai verde, creşte metabolismul, astfel putem avea un control mai facil al caloriilor. Sportul sau orice activitate fizică măreşte rata metabolică și, în mod indirect, se realizează un control al caloriilor, în sensul că se pot consuma în cantitate mai mare, fără a fi depăşit necesarul zilnic.

Mai multe