Ce legătură există între animalul de companie și depresie?
Un studiu recent, citat de publicația DailyMail arată că persoanele care au drept animale de companie câini au o stare de sănătate emoțională mult mai bună decât cele care au pisici.
Câinii aduc fericire viitoarelor mămici. Foto: Shutterstock
Peste 80.000 de viitoare mămici au completat chestionare înainte și după naștere, iar rezultatele au arătat că proprietarele de pisici se confruntau mai des cu depresia post-partum.
La polul opus, același studiu a arătat că mămicile care au câini, au un risc mult mai mic de a face depresie, prezența acestor animale de companie fiind pusă în legătură cu mai puține probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau suferința psihologică după naștere.
Coordonatorul studiului, Kenta Matsumura a spus: „Am descoperit că tipul de animal de companie deținut poate fi în legătură cu sănătatea mintală a mamei, atât în perioada perinatală, cât și în perioada postpartum. Descoperirile noastre sugerează că trebuie acordată o atenție deosebită proprietarilor de pisici, care au un risc mai mare de a dezvolta complicații de sănătate mintală, precum și toxoplasmoză”.
Una din patru viitoare mame are probleme de sănătate mintală
Cercetătorii de la King’s College din Londra au diagnosticat probleme de sănătate mintală la 27% dintre femeile însărcinate, mai spune DailyMail. Folosind o tehnică de screening psihologic la întâlnirile cu moașele, ei au descoperit că 11% dintre femei aveau depresie, 15% aveau anxietate, 2% aveau tulburări de alimentație și 2% tulburări obsesiv-compulsive, multe femei având combinații de diferite probleme. Acestea sunt probleme care, de obicei, trec neobservate, deoarece oamenii cred în mod greșit că femeile au o strălucire și o bucurie aparte atunci când rămân însărcinate.
Din nevoia de a culege și mai multe date statistice despre femeile gravide, perioadă în care au o vulnerabilitate sporită la tulburările de sănătate mintală, echipa lui Matsumura a conceput un chestionar pentru a investiga modul în care deținerea animalelor de companie afectează sănătatea mintală. S-au colectat informații despre subiecte, inclusiv statutul demografic și socioeconomic, istoricul medical și obstetrical, sănătatea fizică și mintală și stilul de viață. Chestionarul a fost aplicat pe 80.814 mame din zonele urbane și rurale ale Japoniei, care au deținut fie câini, fie pisici în timpul sarcinii.
Chestionarul a fost completat prin repetiție, de cinci ori - în primul trimestru, în al doilea sau al treilea trimestru și la o lună, șase luni și un an postpartum.
Descoperirile, publicate în Social Science & Medicine, au arătat că deținerea unui câine în timpul sarcinii a fost asociată cu reducerea simptomelor de depresie și anxietate. Proaspetele mame cu câini au prezentat, de asemenea, semne de suferință psihologică redusă la 12 luni postpartum.
În schimb, mamele care au pisici au un risc crescut de simptome depresive la șase luni postpartum. Simptomele de suferință psihologică în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină au fost, de asemenea, observate atât la femeile gravide care au pisici, cât și la cele care au câini, și deținătoarele de pisici trec mai gru din punct de vedere emoțional prin sarcină. Grupul de referință pentru a compara rezultatele a fost unul cu mame fără animale de companie.
Citește și Ce semne există că îți sabotezi viața sentimentală