Ce este și ce beneficii oferă talasoterapia?
Valurile apei, algele, nămolul şi aerul marin sunt toate elemente folosite în cadrul talasoterapei, cu efecte beneficie asupra stării de sănătate fizice şi psihice.
Și mersul prin apa de la malul mării poate fi considerată talasoterapie. Foto: Shutterstock
Talasoterapia folosește valurile pentru efectul lor benefic, deoarece mişcarea apei acţionează similar unui masaj de relaxare, dar şi de drenaj limfatic în zonele corpului cu care vin în contact. Talasoterapia se poate efectua folosind valurile produse în mod natural de mişcarea vântului sau de curenţii de aer sau cu ajutorul valurilor produse în mod artificial, în bazinele prevăzute cu instalaţii adecvate.
Stimulează funcţiile vitale ale organismului
Talasoterapia ajută la eliminarea toxinelor şi stimulează funcţiile vitale ale întregului organism. Mișcarea în valurile mării îmbunătăţeşte activitatea inimii, stimulează circulaţia sanguină şi sistemul imunitar, fiind extrem de benefică persoanelor cu probleme cardiace şi celor cu afecţiuni respiratorii. De asemenea, ajută şi la reglarea tranzitului intestinal, fiind indicată în caz de constipaţie sau de colită, dar şi pentru atenuarea altor disfuncţionalităţi de motilitate intestinală. Nu în ultimul rând, talasoterapia are efecte anxiolitice, de relaxare psihică şi de inducere a unei stări de bine. În plus, apa aflată în mişcare tonifică pielea.
Creşte forţa musculară
Mişcarea făcută în valuri creşte forţa musculară precum şi gradul de mobilitate articulară. Mai mult, talasoterapia este deosebit de utilă şi persoanelor care se confruntă cu retenţie de apă şi cu insuficienţă venoasă la nivelul membrelor, dar şi celor cu afecţiuni reumatismale sau care au suferit fracturi, entorse ori luxaţii. Pentru efect de durată, cura durează între 14 şi 21 de zile.
Talasoterapie naturală se poate face la malul mării sau oceanului. Indiferent de tipul apei, cu valuri naturale sau artificiale, procedura trebuie să dureze minimum 30 de minute şi se poate repeta de câte trei-patru ori pe zi. Totuşi, nu este indicat să se stea prea mult timp în apă deoarece mişcarea împotriva valurilor devine obositoare şi nu permite refacerea organismului.