Acestea sunt semnele frustrării! Tu le ai?
Frustrarea este un răspuns emoțional la stres și este atât de comună încât se estimează că fiecare dintre noi a avut sau va avea la un moment dat clipe în care se va simți frustrat.
La unele persoane, episoadele de frustrare sunt de scurtă durată, în timp ce altele se pot confrunta o perioadă mai lungă cu astfel de stări.
Sursele frustrări pot fi atât interne, cât și externe, informează webmd.com. Sursele interne sunt cele legate de propria persoană. Spre exemplu, poate ești nemulțumit de modul în care ai acționat într-o anumită situație și de aceea de confrunți cu sentimente negative. Sursele externe sunt cele care nu au neapărat legătură cu propria persoană, dar îți creează disconfort emoțional ca încercările repetate de a rezolva o situație din viața personală sau pot fi chiar lucruri relativ minore ca statul zilnic în trafic.
Cum se manifestă frustrarea
Frustrarea este acel sentiment de iritabilitate sau de furie din cauza incapacității de a realiza ceva. Semnele care ar trebui să te ducă cu gândul la frustrare sunt: schimbări bruște de temperament, baterea constantă a degetelor în masă, renunțatul imediat la o activitate de abia începută, lipsa de încredere, înfometare sau chiar cufundarea în vicii (alcool, tutun, droguri). Stresul este cel care conduce la sentimentul de frustrare și situațiile care favorizează stresul pot varia de la persoană la persoană:
-stresul de la școală, facultate sau de la locul de muncă
-urmărirea unui scop pe care nu-l poți atinge
-încercările repetate și eșuate de a rezolva o problemă
Persistența sentimentului de frustrare poate conduce la următoarele simptome:
-pierderea încrederii în propria persoană și în ceilalți
-accentuarea episoadelor de stres
-iritabilitate
-depresie.
Vezi şi: Emoții negative pe care le poți trăi într-un mod sănătos. Sfatul specialistului
Cum poți să alungi sentimentele negative
Ca să alungi sentimentul de frustrare trebuie să afli ce se află la originea lui. Poate este vreo situație din viața personală care te-a deranjat, ori poate te simți singur și copleșit în fața unei probleme și ai nevoie de ajutor. Nu ezita să vorbești cu persoanele apropiate despre sentimentele tale și roagă-le să te ajute atunci când te confrunți cu îndeplinirea mai multor sarcini. De asemenea, poți începe să ții un jurnal și să îți notezi de fiecare dată când ai timp și starea necesară despre sentimentele tale. Te va ajuta să te eliberezi de sentimentele negative și să observi ce se află la originea frustrării tale. Dacă, însă, sentimentul de frustrare persistă, și pe lângă asta, mai apar și stări depresive, izolare, agresivitate și tulburări alimentare, este cazul să te adresezi unui psiholog.
de Anca-Teodora Popa