Vârsta de mijloc? Ce înseamnă, mai exact?

10 octombrie 2023   Sănătate

Numeroși cercetători sunt de părere că, în 2023, „vârsta mijlocie” nu mai reprezintă ceea ce însemna etapa dintre 40 și 50 de ani, ci se află dincolo de 50 de ani, pe măsură ce noi trăim vieți mai lungi.

S-au dus vremurile în care bikinii sunt rezervați exclusiv pentru cei în vârstă de 20 de ani (un exemplu este Elizabeth Hurley).

În 2023, oamenii cresc media vârstei de mijloc și sunt mândri de asta. O echipă de psihologi, dermatologi, artiști în machiaj și alți  specialiști din idustria sănătății, au realizat o imagine a vârstei mijlocii (în toată splendoarea), inclusiv modul în care vedem vârsta mijlocie, ce vrem încă să învățăm despre vârsta mijlocie și cum să avem grijă de noi la vârsta mijlocie.

Foto: Shutterstock

Vârsta mijlocie a fost adesea folosită pentru a explica orice, de la schimbări surprinzătoare la nivel de aspect, până la alegeri atipice.

Cu toate acestea, dr. psiholog Carrie Ditzel, de la Baker Street Behavioral Health, spune că vârsta mijlocie este cel mai bine descrisă ca fiind un moment în care oamenii au o viziune de ansamblu asupra vieții lor și se confruntă cu nevoia unei decizii  cu privire la ceea ce urmează.

Deci, ce este de fapt vârsta de mijloc?

Deși nu există un număr specific care să definească vârsta mijlocie, majoritatea oamenilor consideră că începe cândva între 40 și 50 de ani, potrivit Dr. Sehgal. Cu toate acestea, nu este definită de aceste numere. Nu numai că vârsta mijlocie se schimbă pe măsură ce speranța de viață crește, dar nu toată lumea este de acord cu momentul în care începe.

Un studiu din 2015 a arătat că, cu cât o persoană este mai tânără, cu atât crede că vârsta mijlocie va începe mai devreme.

Aproape 30.000 de persoane implicate în studiu spun că au considerat momentul de început al vârstei mijlocii, vârsta de 30 de ani. Cu toate acestea, pentru participanții mai în vârstă, acest număr a crescut, indicând cât de variate pot fi percepțiile noastre despre vârsta mijlocie.

De exemplu, Katie Hill, psihiatru spune că majoritatea oamenilor consideră că vârsta mijlocie este  între 46 și 65 de ani, în timp ce alți experți în sănătate cred chiar că vârsta mijlocie se întinde între 40 și 60 de ani.

Vârsta de mijloc chiar contează?

La fel ca și frumusețea, impactul vârstei mijlocii pare să se afle în ochiul privitorului. „Experiențele diferă foarte mult de la o persoană la alta”, explică Dr. Hill. „Unii oameni descriu vârsta mijlocie ca un moment în care simt că încrederea lor crește pe măsură ce experiențele interiorizate și lecțiile învățate ca adulți tineri îi ajută să reușească în moduri neașteptate și noi.

Alții încep să-și contemple valorile, experiențele anterioare, tranziția responsabilităților și doresc să creeze schimbări pentru a avea o viață mai plină de sens.”

În timp ce ea spune că această contemplare poate duce uneori la criza de mijloc, adesea stigmatizată, dr. Hill spune că acele schimbări aparent necaracteristice pot fi de fapt rezultatul unei simple „dorințe de schimbare pozitivă” care îi determină pe unii oameni să ia decizii excentrice, precum aceea de a cumpăra o mașină sport pe care și-au dorit-o mereu sau să-și schimbe brusc cariera.

Dr. Ditzel este de acord că ceea ce străinii consideră uneori o criză, poate fi de fapt o reevaluare a ceea ce este important.

 „De exemplu, ne gândim adesea la oameni care fac o achiziție importantă, renunță la un loc de muncă, părăsesc o căsătorie sau au o aventură când descriem o criză de vârstă mijlocie”, când, de fapt, acestea sunt acțiuni care pot fi, de fapt rezultatul unei lupte cu propria viziune a vieții lor.

Există efecte fizice ale vârstei mijlocii?

În timp ce unii dintre noi se grăbesc să spună că anii sunt vinovați pentru schimbările din corp, Dr. Hill spune că multe probleme ale vîrstei mijlocii ar putea fi, de fapt, în capul nostru. „Vârsta mijlocie este un domeniu de cercetare activă, deoarece un studiu recent, inovator a arătat că metabolismul nu scade la vârsta mijlocie așa cum se credea anterior”, spune ea.

„În schimb, modificările stilului de viață, cum ar fi scăderea activității fizice și alegerile necorespunzătoare ale dietei, sunt responsabile pentru o mare parte a dezvoltării bolilor cronice și rezultă o calitate mai scăzută a vieții la vârsta mijlocie.”

Din punct de vedere științific, termenul de vârstă mijlocie nu denotă o anumită perioadă din ciclul vieții, potrivit dr. Sehgal. „Nu există biomarkeri specifici care să indice tranziția către, sau în afara vârstei mijlocii”, spune ea, adăugând că este încă un moment important pentru a investi în sănătate, cu accent pe măsurile preventive.

„Analizele și sceeningurile cu rol preventiv (mamografie, colonoscopie), imunizări, teste de laborator pentru depistarea precoce a colesterolului ridicat și a diabetului sunt importante pentru a iniția un plan de tratament și pentru a preveni complicațiile viitoare.”

Acestea fiind spuse, dr. Ditzel spune că nu este neobișnuit ca oamenii să înceapă să simtă mai puțină uzură odată ce ating o anumită vârstă, atât fizic, cât și emoțional.

„Vârsta mijlocie poate veni cu schimbări fizice, cum ar fi să începem să simțim „dureri”.

Cu toate acestea, este semnificativă din punct de vedere psihologic, deoarece poate fi un moment în care devenim mai hotărâți și cu mai multă conștientizare de sine, iar pe de altă parte, simțim mai multă stabilitate”, spune specialista, care adaugă faptul că emoțiile puternice și impulsivitatea tinereții au început să scadă, ceea ce duce la o perioadă de relaxare.

„Cercetările au relevat că poate exista o scădere a sentimentelor de satisfacție în acești ani de mijloc, pe măsură ce ne luptăm cu asta, dar lupta este de obicei urmată de un sentiment crescut de prezență a unui scop și de satisfacție – sau ceea ce unii numesc „înțelepciunea” vieții ulterioare.”

În plus, Ditzel spune că unii oameni s-ar putea chiar trezi intrând într-un capitol cu totul nou în acel punct de mijloc al vieții. „De exemplu, copiii noștri pot fi mai în vârstă și mai puțin dependenți, în timp ce părinții persoanelor de vârstă mijlocie devin mai în vârstă și mai dependenți.”

Dr. Hill spune că una dintre părțile minunate ale vârstei mijlocii este că majoritatea oamenilor au mai multă autonomie și capacitate de a face schimbări decât în stadiile anterioare ale vieții.

„S-a demonstrat că ducerea unei vieți bazată pe valori duce la mai multă satisfacție în viață, sănătate și longevitate.” Pentru a face acest lucru, ea sugerează să devii puțin morbid. Ea spune să încerci să-ți imaginezi propria înmormântare și să-ți imaginezi ce calități ai vrea să auzi pe oamenii prezenți,  sărbătorind despre tine.

Modul în care îți privești viitorul poate motiva acțiuni excentrice, dar și o atitudine mai plină de înțelepciune. Foto: Shutterstock

 „Sănătatea, familia, serviciul, devotamentul, loialitatea sunt de obicei citate ca fiind importante”, spune ea.

„Odată ce ai o listă de valori, gândește-te cum îți petreci timpul și cu cine îl petreci: familie, prieteni, muncă, hobby-uri etc.”

Dr. Hill spune că ar trebui să fii ghidat de aceste valori.

„Îmbătrânirea este o parte minunată și naturală a ciclului de viață uman”, spune ea. „Pentru a îmbătrâni frumos, trebuie să îmbrățișăm schimbările naturale care au loc în minte și în corp. Abordarea procesului de îmbătrânire cu o perspectivă pozitivă și spirit plin de speranță ușurează tranziția.” Acest lucru te poate ajuta chiar să ajungi la adânci  bătrânețe, deoarece unele studii au arătat că oamenii care au păreri pozitive despre îmbătrânire tind să trăiască mai mult.

Sursa: Prevention.

Mai multe