Un nou ingredient la modă, care ajută la pierderea în greutate
Făina de psyllium poate contribui la pierderea în greutate și ajuta la menținerea unui aport adecvat de fibre.
Mai mult, este recunoscută pentru beneficiile sale în îmbunătățirea sănătății metabolice și reducerea riscului de boli cronice.
De aceea, faina și fulgii obținuți din psyllium, sunt opțiuni de explorat, mai ales că și cercetările indică potențialul de a stimula metabolismul, de a atenua bolile cronice și de a facilita pierderea în greutate.
Ce este psyllium?
Psyllium, cunoscut și sub denumirea de Plantago ovata, își are originea în India și Pakistan, dar a devenit popular în întreaga lume, în special datorită efectelor pozitive în ceea ce privește ameliorarea problemelor gastro-intestinale, cum ar fi constipația.
Semințele crude de Plantago ovata sunt curățate, zdrobite și măcinate pentru a separa coaja de alte părți ale semințelor. Apoi, coaja de psyllium este transformată prin măcinare în pudră (făină) și fulgi, și ambalată.
Deși dovezile sunt neconcludente, unele studii au arătat că psyllium poate ajuta la pierderea în greutate.
O metaanaliză din 2023 a evaluat efectele suplimentării cu psyllium asupra circumferinței taliei, greutății corporale și indicelui de masă corporală. Analiza a implicat șase studii controlate randomizate în care persoane supraponderale și obeze au luat cel puțin 2 luni suplimente cu psyllium.
Meta-analiză a concluzionat că o medie de 10,8 grame de suplimente de psyllium zilnic, în medie, timp de 4,8 luni, a redus semnificativ greutatea corporală cu 2,1 kilograme, indicele de masă corporală cu 0,8 kg/m² și circumferința taliei cu 2,2 centimetri (aproximativ 0,87 inci) la persoanele supraponderale și obezitate.
Psyllium este o făină din fibre. Foto: Shutterstock
Reține că aceste rezultate provin dintr-un număr limitat de studii, dar coaja de psyllium este asociată cu alte beneficii metabolice pentru sănătate care pot ajuta la pierderea în greutate. Suplimentarea cu coajă de psyllium poate îmbunătăți greutatea corporală prin îmbunătățirea sațietății, a nivelului de zahăr din sânge, a colesterolului și a sănătății intestinale.
Poate crește sațietatea
Fibrele alimentare sunt asociate cu sațietatea sau senzația de sațietate, deoarece întârzie golirea gastrică, ceea ce înseamnă că digestia alimentelor va dura mai mult.
Un studiu randomizat controlat cu placebo a investigat efectele psyllium asupra sațietății la indivizi sănătoși. Participanții iau fie 3,4 g, 6,8 g sau 10,2 g de psyllium înainte de micul dejun, în prima zi. În a doua și a treia zi, grupurile care au luat 3,4 g și 6,8 g au primit suplimente înainte de micul dejun și prânz, în timp ce grupul care a luat 10,2 g de psyllium a luat o dată pe zi, înainte de micul dejun.
Scorurile de sațietate după masă au fost raportate a fi semnificativ mai mari în grupul care a luat 6,8 și 10,2 grame de coajă de psyllium înainte de masă, comparativ cu placebo. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că o singură administrare a unei doze mari (în acest studiu, 10,2 g) poate provoca efecte secundare gastrointestinale ușoare.
Cu toate acestea, există și studii care arată că nu există o relație semnificativă între aportul de fibre și sațietate. Prin urmare, sunt necesare mai multe studii, în special asupra cojii de psyllium, pentru a trage concluzii despre beneficiile sale.
Poate îmbunătăți controlul glicemic
Nivelurile normale de glucoză din sânge pot ajuta la pierderea în greutate prin sprijinirea funcției insulinei, reglarea apetitului și metabolismul general. O dietă bogată în fibre este esențială pentru gestionarea glicemiei, în special pentru pacienții cu prediabet și diabet.
O meta-analiză a 35 de studii controlate randomizate a concluzionat că suplimentarea cu psyllium a îmbunătățit semnificativ nivelul de zahăr din sânge și HbA1c (un marker care arată controlul glicemic pe termen lung) la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, nu a existat o îmbunătățire semnificativă la pacienții cu prediabet și la persoanele cu niveluri normale de glucoză din sânge.
Promovează sănătatea intestinului
Microbiomul intestinal perturbat a fost asociat cu obezitatea. Un echilibru în microbiomul intestinal poate ajuta la pierderea în greutate prin îmbunătățirea diferitelor parametri, inclusiv digestia și absorbția nutrienților, reglarea hormonală, reglarea apetitului și controlul inflamației.
Coaja de psyllium a fost folosită pentru a îmbunătăți microbiota intestinală și motilitatea, în principal pentru a ameliora constipația. Un studiu randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb a arătat că psyllium a îmbunătățit compoziția microbiană intestinală atât la pacienții sănătoși, cât și la cei care suferă de constipație.
Deși sunt prezente studii care arată beneficiile cojii de psyllium asupra sănătății intestinale, sunt necesare dovezi suplimentare pentru a trage concluzii cu privire la eficacitatea și dozajul necesare.
Cum se folosește psyllium pentru pierderea în greutate
Studiile au evaluat o gamă largă de doze, durate și condiții în legătură cu pierderea în greutate. Cu toate acestea, nu există o doză stabilită, o durată sau un moment pentru utilizarea psyllium la pierderea în greutate, valabil pentru toată lumea.
Doza variază în funcție de starea individului. Prin urmare, cel mai bine este să consulți medicul pentru a crește potențialele beneficii ale suplimentării alături de un program de slăbire organizat de dietetician.
Precauții și potențiale efecte secundare ale cojii de psyllium
Deși psyllium este, în general, un supliment alimentar bine tolerat, unele persoane pot prezenta efecte secundare gastrointestinale, cum ar fi:
· Distensie abdominală (umflare sau balonare)
· Disconfort
· Flatulență
· Reactii alergice
Psyllium interferează cu medicamentele?
Coaja de psyllium poate afecta absorbția medicamentelor, cum ar fi glicozidele cardiace, derivații de cumarină, carbamazepina și sărurile de litiu. Acestea sunt doar câteva dintre medicamentele cu care psyllium poate interacționa. Prin urmare, consultă medicul pentru a asigura utilizarea corectă a suplimentelor fără a interfera cu eficacitatea medicamentelor.
Pacienții cu obstrucție intestinală, boli ale esofagului, atrezie intestinală, stenoză și dificultăți la înghițire sunt sfătuiți să nu ia psyllium.
Sursa: Health News