Hernia de disc: simptome, diagnostic și tratament
Hernia de disc este o patologie localizată la nivelul coloanei vertebrale și se caracterizează prin distrucții apărute la nivelul discurilor intervertebrale. Această afecțiune afectează, în special, persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 ani, fiind mai frecvent diagnosticată la pacienții de sex masculin.
Din punct de vedere anatomic, coloana vertebrală este formată din 33 de vertebre suprapuse. Între acestea sunt poziționate discurile intervertebrale care au ca scop amortizarea șocurilor suferite de structurile osoase în timpul deplasării și mișcărilor.
Coloana vertebrală este împărțită în patru regiuni: porțiunea cervicală (formată din primele 7 vertebre- coloana vertebrală din zona gâtului), porțiunea toracală (următoarele 12 vertebre- coloana vertebrală din zona spatelui), porțiunea lombară (următoarele 5 vertebre- corespunzătoare zonei inferioare a spatelui) și porțiunea sacrală (ultimele 5 vertebre sunt unite și formează sacrul, care se unește cu coccisul).
Discurile intervertebrale au scopul de a diminua șocurile coloanei vertebrale; în plus, aceste structuri cartilaginoase asigură flexibilitatea coloanei vertebrale și fac posibile acțiuni precum mersul, ridicatul, alergatul etc. Herniile de disc apar, cel mai frecvent, la nivelul regiunii lombare și la nivelul regiunii cervicale și sunt cauzate de deplasarea discurilor intervertebrale spre exterior, spre canalul spinal. În momentul în care discul herniază, poate apăsa pe structurile nervoase din jur (nervi sau măduvă), moment în care boala devine simptomatică.
Cauze herniei de disc
Hernia de disc poate să apară din multiple cauze, cum ar fi:
· suprasolicitarea coloanei vertebrale pentru o perioadă îndelungată de timp, precum ridicatul de greutăți - dacă atunci când ridici un obiect greu, nu folosești forța musculară din picioare, ci utilizezi musculatura spatelui, acest lucru imprimă o forță crescută coloanei vertebrale, ceea ce poate determina deplasarea discului intervertebral.
· înaintarea în vârstă - pe măsură ce organismul îmbătrânește, discurile intervertebrale se deshidratează, devin mai puțin flexibile, își reduc gradul de mobilitate și devin mai susceptibile la deplasări.
· traumatismele.
Factori de risc pentru hernia de disc
Există o serie de factori care pot duce la apariția herniei de disc, precum:
· istoricul familial de hernii de disc, prin prisma predispoziției genetice;
· sexul (ex. bărbații sunt mai predispus pentru a dezvolta hernii de disc comparativ cu femeile);
· fumatul (fumul de țigară scade aportul de oxigen din sange si automat de la nivelul discului intervertebral);
· obezitatea cu cât o persoană are o greutate corporală mai mare, cu atât greutatea pe care propriul corp, implicit propria coloană trebuie să o susțină este mai mare, iar presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale este mai ridicată;
· anumite meserii care implică suprasolicitări repetate la nivelul coloanei vertebrale precum ridicatul de greutăți, mișcările de împingere sau de tragere, răsucirile, flexările repetate.
Simptome hernia de disc
În cazul herniei de disc, simptomatologia variază foarte mult în funcție de cât de avansat este procesul de degenerare al discului intervertebral. De asemenea, există foarte multe cazuri în care pacienții sunt asimptomatici în fazele incipiente ale bolii, iar simptomele apar în momentul în care discul herniază și comprimă măduva spinării sau nervii spinali.
Pacienții care suferă de hernii de disc se pot confrunta cu următoarele simptome:
● durere de coloană vertebrală localizată la nivelul regiunii vertebrale unde discul este afectat
- această durere inițial este de intensitate ușoară, ulterior devine din ce în ce mai puternică;
- intensitatea durerii crește în timpul unui efort fizic susținut, în timpul mersului sau la anumite mișcări;
- durerea poate rămâne localizată la nivelul coloanei vertebrale sau poate iradia la nivelul mâinilor sau picioarelor;
- există anumite poziții care calmează durerea;
● amorțeli, parestezii, furnicături la nivelul mâinilor și/sau picioarelor; de cele mai multe ori aceste simptome apar în momentul în care discul intervertebral a herniat și a comprimat elementele nervoase;
● senzație de slăbiciune musculară.
Simptomatologia variază foarte mult în funcție de regiunea coloanei vertebrale. Dacă hernia de disc este localizată la nivelul coloanei cervicale, pot apărea dureri la baza gâtului, dureri exacerbate de mobilizarea capului, parestezii și furnicături la nivelul mâinilor și degetelor. Dacă hernia de disc se localizează la nivelul regiunii lombare, atunci durerea poate fi resimțită la nivelul regiunii lombare, la nivelul șoldurilor, poate iradia la nivelul coapsei, gambei și piciorului și poate fi însoțită de parestezii la nivelul piciorului. De asemenea, pot apărea tulburări la mers.
Diagnostic hernia de disc
Medicul neurochirug și medicul neurolog sunt cei care ridică suspiciunea de hernie de disc în urma anamnezei amănunțite și a examenului clinic general și neurologic. Examenul clinic neurologic permite obiectivarea, prin intermediul unor probe specifice, a reflexelor, a forței musculare, a sensibilității și a mersului.
Pentru a stabili un diagnostic de certitudine, este nevoie de investigații imagistice, care au ca scop obiectivarea modificărilor discale. Cea mai frecventă astfel de procedură este examenul RMN cu ajutorul căruia se obțin imagini 3D ale vertebrelor și discurilor intervertebrale care obiectivează modificările discale, inclusiv cazurile de deplasare a acestora.
Se mai pot efectua radiografii de coloană pentru a exclude alte cauze de durere, computer tomograf sau mielografii cu scopul de a cuantifica gradul de presiune exercitată la nivelul măduvei spinării.
Tratament hernia de disc
Hernia de disc diagnosticată și netratată corespunzător se poate agrava, iar acest lucru poate duce la rupturi ale discului, compresiuni medulare, nervoase, parestezii sau pierderea controlului sfincterian. Pentru a evita astfel de situații, este necesar să se intervină în timp util pentru a trata această afecțiune.
Printre modalitățile de tratament pentru care putem opta se numără:
● Tratmentul medicamentos (ex. antiinflamatoarele nesteroidiene, relaxantele musculare) pentru reducerea durerii și relaxarea musculaturii locale. De asemenea, mai pot fi utilizate injecții cu cortizon în cazul în care durerea la nivel local este de intensitate mare.
● Recuperarea medicală (ex. kinetoterapie și fizioterapie) este extrem de importantă în schema terapeutică a herniei de disc, deoarece reduc semnificativ durerea și îmbunătățesc considerabil postura corpului.
● Intervenția chirurgicală este indicată în situațiile în care hernia de disc este foarte avansată, discul intervertebral comprimă nervii spinali sau măduva spinării și generează simptome precum parestezii la nivelul membrelor, pierderea controlului sfincterian, instalarea deficitelor motorii. De asemenea, operația este recomandată în situația în care pacientul se confruntă cu pareză, durere de spate cu iradiere pe picior care nu cedează la tratament medicamentos administrat, la una-două infiltrații efectuate periradiculare sau intraforaminale, dacă simptomatologia afectează calitatea vieții și dacă investigațiile imagistice (ex.RMN) indică modificări clare apărute la nivelul discului.
1. Tratamentul chirurgical pentru hernia de disc presupune suprimarea părții discului herniat cu decompresia elementelor nervoase de la nivelul respectiv.
2. Tratamentul chirurgical minim invaziv pentru hernia de disc se referă la chirurgia spinală endoscopică, una dintre cele mai noi metode terapeutice, de actualitate în neurochirurgie, ce are multiple beneficii.
Chirurgia spinală endoscopică folosește tehnologie de ultimă generație ce tratează hernia de disc, dar și alte patologii spinale cu ajutorul unor instrumente extrem de subțiri, printr-o incizie foarte mică (maximum 1 cm). Intervenția se realizează prin intermediul unui endoscop (tub) foarte subțire ce are atașată o cameră de rezoluție mare (4K), ce permite chirurgului să vizualizeze structurile coloanei pe monitor. Intervenția se realizează cu prezervarea integrității țesuturilor.
Spre deosebire de intervenția chirurgicală deschisă, în cazul chirurgiei spinale endoscopice pacientul se recuperează mai rapid, începe kinetoterapia la 3 ore după operație și se poate externa în aceeași zi. Printre beneficiile chirurgiei spinale endoscopice se numără:
· riscul minim de sângerare;
· plaga și cicatricea postoperatorie foarte mici;
· riscurile intra și postoperatorii mult minimizate;
· riscul scăzut de infecții;
· riscul redus de recidivă.
Odată cu această intervenție chirurgicală pentru hernia de disc, simptomatologia se va diminua semnificativ sau chiar va dispărea complet. Pacientul nu va mai resimți durerea cu care se confrunta înainte, iar amorțeala și pareza vor fi diminuate mult imediat postoperatoriu sau în perioada următoare, în funcție de organismul fiecăruia.
În concuzie, deși hernia de disc este o patologie posibil rapid progresivă, la ora acuală există multiple mijloace terapeutice ce pot fi implementate cu scopul de a restabili buna funcționare a întregii coloane vertebrale.
Autori:
Dorin Bică, Medic Primar Neurochirurgie
Ionuț Gobej, Medic Primar Neurochirurgie
Alexandru Pahonțu, Medic Specialist Neurochirurgie