Deviaţia de sept: operaţia e cea mai bună soluţie? Medicul răspunde
Fie că este identificată la naștere sau apare în urma unui traumatism, deviația de sept poate fi corectată. Când starea de sănătate a pacientului o permite, operația este cea mai bună soluție.
Deviația de sept se produce când septul nazal (peretele subțire situat între cele două fose nazale) se deplasează într-o parte. Această condiție medicală poate fi asimptomatică, dar și însoțită de simptome precum: dureri de cap, sângerări nazale, infecții, respirație zgomotoasă în timpul somnului, apariția senzației de ureche înfundată, respirație urât mirositoare și diminuarea mirosului, până la pierderea acestuia. De asemenea, simptomele deviației de sept pot să includă nervozitate și stări de iritabilitate, care apar din cauză că oxigenarea creierului nu este suficientă.
Cum se depistează și în ce constă tratamentul
Diagnosticul deviației de sept nazal se stabilește printr-un examen clinic ORL, de multe ori completat și de un examen endoscopic nazal. În primă fază, medicul poate recomanda administrarea descongestionantelor, medicamente care ameliorează congestia nazală, antihistaminicelor, care previn alergiile, nasul înfundat și secrețiile nazale și poate recomanda spray-uri pe bază de corticosteroizi, care reduc umflarea căilor nazale. Totuși, medicamentele tratează doar simptomele și nu corectează un sept deviat. Operația este cea mai bună soluție, iar medicul Ioan Alexandru Bulescu ne spune în ce constă.
Ce presupune operaţia
Intervenția chirurgicală vizează repoziționarea septului nazal, astfel încât acesta să fie așezat pe linie mediană, dar și rezecția porțiunilor deviate excesiv sau care nu pot fi repoziționate. Operațiile de deviație de sept sunt efectuate modern, în anestezie generală. Pentru intervenție, pacienții trebuie să efectueze înainte un set de analize medicale, cere să ateste o stare echilibrată de sănătate și să anunțe medicul chirurg de eventualele boli de care suferă sau tratamente/suplimente pe care le folosesc. După operație, pacienții pot avea pentru 24 de ore sau uneori mai mult niște tampoane la nivelul foselor nazale, pentru a favoriza vindecarea și a opri eventual o sângerare postoperatorie. Modern, se încearcă evitarea tamponamentului, atunci când este posibil, pentru a crește confortul postoperator al pacientului.
Vezi şi: Dr. Cezara Danciu: Afecţiunile ORL netratate duc la complicaţii grave
Cât durează recuperarea
Vindecarea după o astfel de intervenție durează în medie 3-4 săptămâni, timp în care la nivelul nasului se mai pot forma cruste, secreții, iar nasul se mai poate înfunda și desfunda, similar unei răceli. În perioada postoperatorie, pacienții vor primi un tratament pe care să îl urmeze, dar vor avea și câteva controale cu medicul chirurg, pentru a asigura o vindecare normală. Dintre restricțiile impuse de această operație fac parte evitarea efortului fizic, a fumatului și evitarea expunerii la temperaturi extreme.
"Reluarea activităților obișnuite este relativ rapidă după aceste intervenții, însă are o oarecare variabilitate individuală. Cei mai mulți pacienți pot să revină la serviciu după aproximativ 3-5 zile, în condițiile în care nu realizează o muncă fizică sau nu lucrează într-un mediu toxic, însă vindecarea completă apare după aproximativ 3-4 săptămâni de la intervenția chirurgicală", explică dr. Ioan Alexandru Bulescu, medic specialist ORL.