Cum se tratează boala de reflux gastroesofagian. Opţiuni moderne
Simptomele bolii de reflux gastroesofagian pot fi tratate prin schimbări ale stilului de viață și tratament medicamentos. Când acestea nu sunt suficiente, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune digestivă care apare când conținutul stomacului se întoarce către esfoag. De cele mai multe ori, cauza este reprezentată de slăbirea inelului muscular din partea inferioară a esofagului, denumit sfincter esofagian inferior, care perturbă traseul alimentar normal. De asemenea, hernia hiatală poate fi o altă cauză a bolii. Afecțiunea poate să apară la oricine, indiferent de vârstă sau sex, dar este mai frecventă în rândul persoanelor supraponderale, femeilor însărcinate, pacienților cu anumite afecțiuni (astm bronșic, diabet, sclerodermie), precum și la fumătorii activi și pasivi.
Simptomele caracteristice ale acestei afecțiuni sunt: pirozis, adică senzația de arsură care apare retrosternal (în capul pieptului), regurgitație însoțită de gust acru sau amar, senzație de greață, respirație șuierătoare, balonare, dificultăți de înghițire, senzație de nod în gât, respirație urât mirositoare și durere retrosternală. Dacă ai simptome frecvente sau iei medicamente fără rețetă contra arsurilor gastrice și nu își fac efectul, este necesar să consulți un medic. În urma diagnosticului, ți se va recomanda tratamentul potrivit.
Schimbări în stilul de viață
Anumite modificări în stilul de viață ajută la ameliorarea simptomelor. Acestea sunt: pierderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale, evitarea consumului de alimente care cresc nivelul de acid din stomac (lactate, ciocolată, băuturi carbogazoase, citrice, roșii, alune, alimente grase, alimente iuți, condimente, carne roșie, prăjeli, ceapă, usturoi, murături, cofeină și alcool), renunțarea la fumat, evitarea exceselor alimentare (în special cu 3 ore înainte de culcare). Evită să porţi haine strâmte în jurul abdomenului și nu te aşeza într-o poziție orizontală imediat după masă.
Tratament medicamentos
Când antiacidele nu își mai fac efectul, medicul poate recomanda un tratament cu blocante ai receptorilor H2 (famotidina, nizatidina si ranitidina), care încep să își facă efectul la o oră de la administrare. O altă clasă de medicamente care diminuează producerea de acid gastric sunt inhibitorii pompei protonice (omeprazol, pantoprazol, lanzoprazol) care reduc nivelul de aciditate a sucului gastric. În tratamentul bolii, benefice sunt și prokineticele, adică medicamente care întăresc fincterul esofagian inferior și favorizează golirea rapidă a stomacului (metoclopramid).
Tratament chirurgical și alte proceduri
Când modificările stilului de viață și administrarea de medicamente nu diminuează simptomele, gastroenterologul poate recomanda, în urma unei evaluări amănunțite, fundoplicatura, care se face printr-o procedură minim invazivă (laparosopică). În cadrul său, se înfășoară partea superioară a stomacului în jurul sfincteului esofagian inferior, pentru a strânge mușchiul și a preveni refluxul. O altă procedură este reprezentată de înfășurarea unui dispozitiv în jurul stomacului și a esofagului pentru a permite trecerea normală a alimentelor.