Cum scapi de răul de mașină?
Răul de mașină poate apărea în timpul călătoriilor cu mașina, avionul, trenul sau alte mijloace de transport. Atât adulții, cât și copii pot experimenta răul de mișcare. Frecvent, manifestările acestora includ: stare de greață, amețeală, oboseală. Aceste simptome pot fi prevenite prin implementarea unor remedii eficiente.
Medicația
În cazurile severe, se pot administra unele medicamente și suplimente alimentare. Acestea pot ameliora simptomele date de răul de mișcare. Astfel, starea de vomă poate fi diminuată cu ajutorul preparatelor din ghimbir. Pentru sfaturi personalizate și adaptate nevoilor tale, consultă medicul. Acesta îți poate indica cele mai bune pastile pentru ameteala.
Printre cele mai indicate remedii, se află:
● dimenhidrinatul;
● meclizina;
● scopolamina.
Substanțele pentru răul de mișcare pot fi administrate sub formă de comprimate sau plasturi. Alege metoda care este cea mai potrivită pentru tine. Comprimatele au avantajul că își fac rapid efectul, deoarece sunt imediat metabolizate. Însă, poate fi necesară administrarea mai multor doze, dacă călătoria durează mult. În cazul plasturilor, cantitatea de substanță activă se va elibera treptat, iar tu te vei bucura de efectul acesteia pentru aproape toată ziua.
Evită alimentele greu de digerat
Alimentele cu un conținut bogat în grăsimi sau cele picante se digeră într-un timp mai lung. Acest aspect poate provoca apariția răului de mișcare. Astfel, este recomandat a se consuma alimente ușor de digerat, precum legumele, fructele. De asemenea, este indicat a se consuma porții mici. Evită să mănânci chiar înainte de a pleca la drum. Dar asigură-te că ai ceva de ronțăit, dacă ți se face foame apoi.
Hidratarea este un alt aspect esențial. Chiar dacă călătorești, asigură-te că ai un aport suficient de lichide. Optează pentru apă, ceai și evită consumul băuturilor dulci, acide sau care conțin cofeină sau alcool.
Alege un loc potrivit
Poți preveni răul de mișcare și prin alegerea unui loc potrivit în mijlocul de transport. Sunt indicate locurile aflate la mijloc sau în față. Acestea îți permit să poți vedea cu ușurință drumul. Setează-ți un punct de pe traseu pe care să îl focalizezi, spre exemplu, linia orizontului sau șoseaua. În acest mod, vei avea o viziune mai stabilă asupra drumului și vei experimenta mai puține mișcări. Astfel, vei reduce starea de amețeală.
Renunță la folosirea telefonului
Utilizarea telefonului sau lectura unei cărți poate accentua starea de rău. Aceasta se întâmplă ca urmare a unui fenomen de dezorientare vizual-motrică, adică creierul percepe mișcarea, dar stimulii vizuali primiți nu sunt în concordanță cu mișcarea percepută. În acest mod, apare amețeala și starea de rău.
Pentru a preveni răul de mișcare, poți privi peisajul sau asculta o carte pe parcursul drumului. Astfel, informațiile vizuale vor coincide cu cele motrice.
Învață tehnici de relaxare
Deprinderea unor tehnici de relaxare și exerciții de respirație sunt utile pentru reducerea simptomelor specifice răului de mișcare. Printre cele mai eficiente tehnici se află:
● relaxarea musculară progresivă - Relaxarea musculară progresivă se realizează prin contracția fiecărei grupe musculare timp de 5 secunde, urmată de relaxare. Se contractă o singură grupă musculară simultan;
● exercițiile de respirație - Exercițiile de respirație se efectuează prin inspir profund timp de 4 secunde și expir prelungit, pentru aproximativ 6 secunde. Câteva cicluri de respirații reduc semnificativ anxietatea și starea de rău de mișcare;
● imageria dirijată - Tehnicile de imagerie dirijată sunt utile pentru inducerea relaxării. Această tehnică poate fi utilizată simultan cu celelalte metode de relaxare. Imageria dirijată presupune vizualizarea unor imagini pozitive, relaxante. Eficiența acestei tehnici este crescută ca urmare a faptului că, la nivel vizual, creierul nu face diferența dintre realitate și imaginație.
Răul de mișcare poate fi o experiență neplăcută, însă există numeroase modalități prin care simptomele pot fi ameliorate. Încearcă mai multe metode și află care este cea mai potrivită pentru tine. Întreabă medicul sau farmacistul care sunt cele mai adecvate suplimente alimentare și cum se administrează corect pentru o eficiență maximă.
Sursa foto: Shutterstock