Cum poți să scapi de durerea de genunchi?
Indiferent de vârstă, durerile de genunchi îți pot afecta serios calitatea vieții și îți pot reduce mult mobilitatea. Durerea poate să apară în urma unor traumatisme, a suprasolicitării articulațiilor (mai ales în accidentele sportive), din cauze inflamatorii (poliartrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic, artropatie psoriazică), degenerative (gonartroză) sau prin depunere de microcristale de acid uric în articulație (gută). Pentru a preveni apariția unor complicații la nivelul articulației genunchiului, este importantă prezentarea din timp la un medic ortoped pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului potrivit.
În cadrul consultației, medicul va realiza un examen fizic amănunțit, pentru a observa dacă există și alte manifestări clinice care însoțesc durerea: umflarea, înroșirea sau încălzirea genunchiului. Ulterior, specialistul va recomanda o serie de investigații imagistice, care îl vor ajuta să descopere cu precizie cauza durerii. Cele mai folosite examene sunt radiografia, ecografia musculo-scheletală, examenul RMN sau tomografia computerizată.
În anumite cazuri, medicul poate recomanda o intervenție minim invazivă, numită artroscopie, care îi permite să vizualizeze în detaliu interiorul articulației genunchiului, prin realizarea unor incizii de mici dimensiuni și introducerea unui tub prevăzut cu o cameră video, care mărește imaginea de zece ori. În cadrul acestei intervenții, chirurgul ortoped poate să pună diagnosticul și chiar să aplice tratamentul pentru a trata problemele articulației genunchiului, ameliorând durerea. Artroscopia poate trata cu succes leziunile de menisc, de cartilaj sau de ligament, dar și gonartroza, în stadiile incipiente.
În cazuri mai grave, când articulația a fost afectată iremediabil, iar alte metode de tratament nu sunt eficiente, singura soluție rămâne artroplastia de genunchi, adică protezarea acestuia. Intervenția este necesară în special în durerile provocate de gonartroză și diferite tipuri de artrită, dar și în tumori. Artroplastia presupune înlocuirea suprafețelor articulare degenerate ale femurului și tibiei cu o proteză care realizată din materiale speciale. În urma procedurii, noua articulație artificială creată va fi mobilă și va putea funcționa normal, iar durerea va fi eliminată.
Artroplastia de genunchi poate fi totală sau parțială, iar componentele protetice se fixează cu ciment acrilic (proteze cimentate) sau prin press fit (fixare prin apăsare, pentru protezele necimentate). A doua zi după intervenție, pacientul va reîncepe să meargă, cu cârje sau cadru, iar durerile postoperatorii vor fi controlate prin administrarea de analgezice și prin crioterapie. Ulterior, prin ședințe de kinetoterapie, pacientul va fi ajutat să se recupereze cât mai repede, să-și crească mobilitatea articulară și tonusul muscular.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care suferă de dureri de genunchi pot să beneficieze de consultații, investigații și tratamente ortopedice personalizate. Chirurgii ortopezi cu experiență pot realiza inclusiv artroplastii de genunchi, intervenții care, în prezent, au o rată de succes mai mare de 90%, datorită implanturile de ultimă generație folosite, tehnologiei moderne și soluțiilor eficiente prin care pot fi prevenite complicațiile. Nu trebuie neglijat nici tratamentul de medicină fizică și de reabilitare, care implică aplicarea unor proceduri fizice pentru facilitarea vindecării, ameliorarea durerii și kinetoterapia pentru restabilirea funcționalității.