Cum poţi face aromaterapie la tine acasă

7 ianuarie 2023   Tratamente

Folosirea uleiurilor esențiale are rezultate bune în numeroase afecțiuni. Poți să apelezi la aromaterapie, chiar din confortul propriei locuințe, pentru a scăpa de stres, de infecții virale și de migrene.  

Aromaterapia este o metodă de tratament care folosește uleiurile esențiale naturale, prin aplicarea acestora pe piele și/sau mucoase sau prin simpla inhalare, pentru a îmbunătăți sănătatea corpului și a minții. Uleiurile esențiale pot fi folosite în caz de: răceli, insomnii, dezechilibre emoționale, tulburări hormonale, ciclu menstrual dureros, stres cronic, stări de anxietate, neliniște, indigestie, infecții respiratorii, dureri dentare, articulare și/sau musculare.

În ce constă

Aromaterapia poate fi folosită prin câteva metode eficiente și plăcute, așa cum sunt următoarele:

• Băile aromate – Uleiul esențial se folosește neapărat cu un emulgator (sare, bicarbonat de sodiu sau lapte);

• Pe cale respiratorie - Aerosoli, inhalații, difuzii etc.;

• Prin masare – Se face un amestec din ulei purtător și uleiuri esențiale;

• Aplicarea pe punctele energetice;

• Prin aplicarea produselor cosmetice care conțin uleiuri esențiale, așa cum sunt cremele de corp, de față, șampon etc.

Cum se face corect 

Dacă scopul principal este îmbunătățirea capacităților cognitive, prevenția virozelor, relaxarea sau combaterea stresului, aromaterapeutul Angela Laur recomandă aromadifuzorul cu ultrasunete. Dozajul uleiului esențial este de 2 picături la 5 m² de spațiu. Așadar, pentru o cameră de 20 m², vei avea nevoie de 8 picături de ulei esențial. Poți să folosești doar un ulei sau poți combina 2-3 uleiuri esențiale. Spre exemplu, dacă dorești să te relaxezi, ai nevoie de 4 picături de lemn de trandafir și de 4 picături de lavandă.

Ce uleiuri esenţiale se folosesc

Aceste uleiuri se pot folosi diluate într-un ulei purtător sau în apă. Citeşte recomandările producătorilor.

- Uleiul esenţial de lavandă - pentru stres, dureri, insomnie

- Uleiul esenţial de arbore de ceai - infecţii fungice, acnee

- Uleiul esenţial de mentă - răceală, gripă, oboseală, dureri de cap

- Uleiul esenţial de eucalipt - oboseală, uşurarea respiraţiei, oboseală

- Uleiul esenţial de lămâie - anxietate, depresie, durere, greaţă

- Uleiul esenţial de portocale - antibacterian, anxietate, calmant, tensiune nervoasă

- Uleiul esenţial de rozmarin - stimularea memoriei şi limpezirea minţii.

- Uleiul esenţial de bergamotă - răceli însoţite de febră (se adaugă în apa de baie).

Contraindicații

Uleiurile esențiale sunt interzise femeilor însărcinate. Nu sunt indicate pentru bebeluși și copii, dacă nu sunt prescrise de un pediatru aromaterapeut.  

Sfatul specialistului

Angela Laur. Dermatolog și aromaterapeut 

Când folosim uleiurile esențiale, regula de bază de care trebuie să ținem cont este că dozele mari inhibă funcțiile vitale ale corpului, iar dozele mici le stimulează. În aromaterapie, se folosesc doar uleiuri esențiale naturale și complete, iar recomandarea mea este să le citiți cu atenție eticheta. Un producător serios pune pe eticheta produsului toată informația necesară, cum ar fi: denumirea plantei în latină, zona unde a crescut planta sau chemotipul plantei, metoda de obținere (este extrem de importantă și influențează calitatea uleiului esențial). Este bine să fie indicat că uleiul esențial este lipsit de solvenți chimici (altfel este un produs ce poate provoca reacții alergice și are multe contraindicații), scopul utilizării uleiului esențial – pentru aromaterapie și/sau osmologie (osmologia este știința care studiază efectul uleiurilor esențiale pe plan psiho-emoțional la utilizarea lor olfactivă, iar în acest scop sunt utile doar uleiurile esențiale de cea mai înaltă calitate și complete) și adresa producătorului.  Și o recomandare ar fi să vă uitați la prețul produsului. Un ulei esențial pur nu poate costa 5,10 lei și nici 15 lei. Uleiurile esențiale sunt produse valoroase în prețul cărora se reflectă tot procesul tehnologic complicat de la semințele plantei la produsul finit. Este important, ca având un ulei esențial la îndemână, să-l folosim corect. Iar pentru aceasta e nevoie de cunoștințe. Eu vă îndemn să învățați de la profesioniști, să citiți literatură de specialitate. Și atunci uleiurile esențiale vor fi marii voștri ajutori în menținerea sănătății corpului, minții și a sufletului.

Mai multe