Când se recomandă consultul unui medic geriatru

1 august 2024   Tratamente

Medicii geriatri sunt specizați în a oferi îngrijiri medicale specializate pentru probleme legate de îmbătrânire sau pentru gestionarea condițiilor de sănătate asociate vârstei înaintate.

Poți apela la medicul geriatru pentru:

▬ Evaluarea stării generale de sănătate și identificarea problemelor medicale comune asociate cu îmbătrânirea.

▬ Gestionarea bolilor cronice precum diabetul, hipertensiunea arterială, boala Alzheimer sau artrita.

▬ Prevenirea îmbolnăvirilor prin recomandarea de măsuri preventive pentru complicațiile asociate cu îmbătrânirea.

▬ Controlul funcției cognitive. Aceste permite detectarea timpurie a demenței sau a altor probleme cognitive.

▬ Gestionarea polimedicației, când iei multiple medicamente pentru a trata afecțiunile cronice și poate fi nevoie și de ajustări pentru a evita interacțiunile medicamentoase și efectele secundare nedorite.

▬ Îngrijire paliativă și consiliere și îndrumare pentru îngrijitori prin consiliere și sprijin pentru a face față nevoilor specifice de îngrijire.

Vezi şi: Orice persoană de vârsta a treia ar trebui să facă acest lucru!

Cum decurge consultul geriatric

Anamneza este prima etapă și reprezintă totalitatea datelor pe care medicul le obține interogând pacientul cu privire la apariția și evoluția bolilor de care suferă. Se vor colecta mai multe informații, cum ar fi stilul de viață, familia, rutina zilnică și alte întrebări legate de stilul de viață, nu doar legate de istoricul medical.

Urmează examinarea fizică, ce include toate sistemele majore, dar cu o atenție deosebită la zonele de îngrijorare identificate în timpul anamnezei. Observarea pacienților și a mișcărilor acestora (de exemplu, intrarea în sala de examinare, așezarea sau ridicarea de pe scaun, urcarea și coborârea de pe masa de examinare, scoaterea sau punerea șosetelor și a pantofilor) pot furniza informații valoroase pentru consultul geriatric. Igiena personală a persoanei în vârstă (de exemplu, starea vestimentației, curățenia, mirosul) poate furniza informații despre starea mentală și capacitatea de a se îngriji singură. În cazul în care pacienții devin obosiți, poate fi necesară întreruperea examinării fizice și continuarea consultului geriatric la o altă vizită.

În general, medicul geriatru se concentrează pe afecțiunile care tind să afecteze un număr semnificativ mai mare de adulți în vârstă. Cel mai des întâlnite boli geriatrice sunt: artroza, demenţa sau boala Alzheimer, probleme de echilibru, cancer, diabet, depresie, fragilitate, boli cardiovasculare, incontinență urinară, insomnie, osteoporoză.

De obicei, o persoană ajunge la medicul geriatru dacă devine fragilă sau cu deficiențe de mobilitate, manifestă dureri cronice, își pierde memoria, are dificultăți în a lua decizii, are afecțiuni multiple care necesită o îngrijire complexă și rutine de medicație, nu mai poate beneficia de un sprijin adecvat din partea celor care o îngrijesc.

Mai multe