Știi ce suplimente îți pot afecta ficatul?
Se întâmplă tot mai des ca oamenii să apeleze la suplimente pentru a-și îmbunătăți sănătatea. La urma urmei, suplimentele pot ajuta la completarea unei diete echilibrate, astfel încât să primești toți nutrienții esențiali de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa corect.
Multe suplimente pot face rău organismului, de aceea este indicat să le iei dacă îți recomandă medicul. Foto: Shuttterstock
Cu toate acestea, la fel ca orice altceva introdus în corpul nostru, unele suplimente pot reprezenta un risc și chiar pot dăuna unor organe vitale, precum ficatul.
Extract de ceai verde
Ceaiul verde este o băutură populară și este disponibil și sub formă de extract, dar și ca supliment. Totuși, conform dr. Leann Poston, medic la Invigor Medical, acesta poate provoca leziuni hepatice la unele persoane.
„Din păcate, nu se știe de ce provoacă leziuni hepatice la unii oameni și nu la alții,” explică dr. Poston. Alți experți avertizează că poți lua acest supliment deja, fără să îți dai seama. „Extractul de ceai verde este un ingredient comun în pastilele pentru dietă,” explică Sarah Alsing, de la Delightfully Fueled. „Dacă te interesează suplimentele promovate pentru pierderea în greutate, asigură-te că citești eticheta pentru a vedea dacă este unul dintre ingrediente.”
Cohoș negru
Pentru a trata simptomele menopauzei, multe femei aleg suplimente cu cohoș negru. Dar există dovezi că acest remediu tradițional pe bază de plante ar putea prezenta un risc pentru sănătate.
„Au fost raportate cazuri care leagă suplimentul pe bază de plante cohoș negru de leziuni hepatice,” spune dr. Nesochi Okeke-Igbokwe,. „Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a investiga utilizarea acestui supliment și potențiala sa hepatotoxicitate.”
Niacina
Conform dr. Alsing, niacina, cunoscută și sub numele de vitamina B3 este esențială pentru ca organismul să utilizeze alimentele ca sursă de energie, să ajute la producerea hormonilor de stres și să îmbunătățească circulația. „De asemenea, ajută la controlul colesterolului,” adaugă ea, explicând că este adesea prescrisă oamenilor deoarece poate crește colesterolul „bun” HDL și ajută la eliminarea colesterolului „rău” LDL.
„Totuși, dozele mari de niacină pot dăuna ficatului și pot afecta coagularea, care este modul corpului de a preveni sângerările excesive,” avertizează ea.
Kava
Conform dr. Danielle Arnold, specialist la Designs for Health, rădăcina de kava măcinată a fost folosită tradițional în insulele polineziene de mii de ani în loc de alcool datorită abilităților sale presupuse de a reduce anxietatea, de a ajuta la relaxare și de a promova un somn mai odihnitor. De obicei, cei care iau suplimentul amestecă o pudră de rădăcină măcinată, diluată în apă înainte de a o bea.
„Dar, la fel ca alcoolul, suplimentul poate fi dăunător pentru ficat atunci când este consumat în cantități mari,” avertizează ea. „De fapt, unele tradiții afirmă că, de fapt, kava era inițial mestecată și scuipată deoarece enzimele din saliva dezactivau dintre compușii toxici pentru ficat pe care îi conține.”
Vitamina A
Vitamina A este un nutrient vital, având un rol important în vedere și imunitate, precum și proprietăți antioxidante, conform dr. Alsing. Totuși, oricine o ia trebuie să fie atent să nu exagereze cu cantitatea.
„Dozele de vitamina A care se încadrează în cea zilnică recomandată nu sunt asociate cu leziuni hepatice,” spune dr. Poston. „Totuși, dozele de peste 100 de ori RDA pot provoca leziuni hepatice acute. Excesul de vitamina A poate dăuna celulelor hepatice specializate, provocând cicatrizarea și leziuni ale ficatului.”
Pentru a te asigura că rămâi sănătos și îți protejezi ficatul, este important să monitorizezi ce suplimente iei și să reduci sau să renunți la cele care îți pot face rău. Dacă ai îndoieli, consultă întotdeauna un medic sau un specialist în sănătate.
Sursa: Best Life