Medic: Artroza poate apărea și la persoane tinere. Interviu

Suntem o țară cu deficit de medici reumatologi, unde diagnosticarea și implict tratarea bolilor reumatologice este adesea întârizată și, din acest motiv, există un impact negativ major în viața pacienților, dar și a societății. Despre simptomele care ar trebui să ne trimită la medic, măsuri care reduc factorii de risc și mituri legate de „durerea de oase”, afli de la dr. Claudiu Popescu, medic specialist rematolog, doctor în științe medicale, asistent universitar.

Ce înseamnă, de fapt, reumatism?

În accepțiunea generală, reumatismul este termenul care desemnează simptomele unei boli numite artroză primară, de care suferă pacienții și pe care pacienții le observă la alte persoane: dureri de încheieturi, deformări articulare și toate dificultățile funcționale care decurg din acestea. Termenul nu este folosit de știința medicală riguroasă a reumatologiei, deși apare uneori în discursul medicilor adresat pacienților în vederea unei comunicări eficiente. Artroza este una dintre cele mai frecvente boli ale patologiei umane. Există însă și multe alte boli care pot semăna cu artroza, care pot genera artroză și pe care le tratează reumatologul, precum artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică, guta și altele. Managementul lor medical este fundamental diferit de artroză/reumatism. Distincția poartă în sine un grad de finețe rațională și de pregătire medicală.

Ce este artroza și cum o deosebim de alte boli reumatice?

Artroza este o boală degenerativă care poate afecta orice articulație în sensul deteriorării ei mecanice. Imaginați-vă articulația ca o parte mobilă dintr-un motor: se poate deteriora fie din cauza acumulării uzurii normale în timp sau se poate deteriora din cauza unei folosiri anormale sau a unei injurii. Astfel, artroza apare cel mai frecvent la persoanele în vârstă, dar poate apărea și la persoane tinere în condițiile folosirii intense a unei articulații (de exemplu, în mod profesional sau vocațional), a unui traumatism fizic, a unei malformații congenitale sau în condițiile unei alte boli reumatice care afectează respectiva articulație. Bunicul sau bunica, un pianist, un sportiv de performanță, victima unui accident rutier, un tânăr care s-a născut cu displazie de șold sau un pacient cu artrită reumatoidă pot dezvolta artroză. Deosebirile fundamentale dintre artroză și celelalte boli reumatice țin de modul în care încheietura doare, precum și de analizele de sânge și de testele imagistice (de exemplu, radiografie, ecografie). Deosebirea o face medicul specialist reumatolog.

Care sunt cele mai frecvente probleme reumatologice cu care se confruntă românii?

Este rezonabil să presupunem că artroza este problema reumatică aflată pe primul loc al frecvenței în România. Problemele musculoscheletale frecvente în general, precum durerea de spate sau afectarea diverselor tendoane, pot fi de asemenea citate în topul frecvenței din România. Din păcate, răspunsul la întrebarea dumneavoastră ar trebui fundamentat pe studii de prevalență, care să adune date de la nivel național, studii care în România aproape că lipsesc.

Care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la reumatolog și cât de important este diagnosticarea precoce în reumatologie?

Simptomele care ar trebui să determine un pacient sau un medic de familie să programeze un consult de reumatologie se referă la durerea articulară, mai exact la modul în care durerea articulară se manifestă. Spre exemplu, scenariul clasic este cel în care o încheietură se umflă, se înroșește, doare noaptea și după repaus prelungit, determină înțepeneală dimineața și se ameliorează la mișcare – elemente care pot fi toate prezente sau doar parțial și care pot afecta orice încheietură a membrelor sau, după caz, coloana vertebrală. Desigur, există și alte moduri în care pacienții trebuie să ajungă la reumatolog, spre exemplu din cauza unor analize anomale (de unde și importanța efectuării regulate a analizelor uzuale de sânge), în urgență (de exemplu în cazul unei sciatici) sau la indicația unui alt specialist din domeniul medical. Medicina primară ar trebui să fie filtrul pentru direcționarea pacienților către reumatologie. Diagnosticul precoce este extrem de important din următoarele motive: poate preveni deformarea articulară și handicapul locomotor, poate duce la ameliorarea durerii și a calității vieții, poate preveni sau trata manifestări ale organelor interne asociate unor boli reumatice autoimune.

Care sunt cauzele bolilor reumatologice?

Cauzele bolilor reumatice sunt rareori cunoscute. Cele legate de artroză/reumatism le-am detaliat anterior. În schimb, cauzele bolilor reumatice autoimune sau cronice inflamatoare rămân necunoscute, în cea mai mare parte. Știm însă că multe dintre ele au componente cauzale genetice (înnăscute). Știm de asemenea că fumatul este cea mai eficientă și nefericită strategie de a exprima aceste gene nefavorabile: fumătorii activi și pasivi dezvoltă mai des boli reumatice, iar cei care le au deja, suferă un parcurs mai grav al bolilor reumatice. Sunt dovezi care incriminează stresul cronic, infecțiile și poluarea în apariția bolilor reumatice. Cauzele lor interne sunt însă în curs de elucidare și reprezintă un domeniu foarte fertil pentru cercetarea fundamentală. Un alt fapt este că bolile reumatice nu sunt cauzate de curent, umezeală și dietă (cu excepția notabilă a gutei care apare la pacienți consumatori exagerați de alcool, carne, grăsimi animale și dulciuri).

Se pot preveni problemele reumatologice care afectează mobilitatea? Cum? Evitarea și oprirea fumatului și a stresului,  consumul foarte responsabil de alcool, mișcarea regulată de intensitate moderată, alimentația diversificată și echilibrată, protecția muncii, controalele medicale periodice, prezența la medic încă de la primele semne și complianța la tratament sunt esențiale pentru prevenirea problemelor reumatice.

De ce spunem că ne dor oasele, se schimbă vremea? Există o legătură între vreme și durerile de articulații?

Fenomenul descris se numește meteo-sensibilitate. Cea mai probabilă explicație este efectul indirect al presiunii atmosferice asupra presiunii intra-articulare. Însă asocierea dintre durerile de încheieturi și schimbarea vremii nu este invariabilă și nici predictibilă (cine afirmă că poate prezice vremea după durerea articulară exagerează).

Ce metode de tratament modern există pentru bolile reumatologice?

Întrucât bolile reumatice se manifestă prin durere, tratamentul se adresează inițial acestei manifestări. Aici însă există o problemă majoră la nivelul național și internațional: consumul exagerat, prelungit, incorect și neindicat de medicamente antiinflamatoare și antialgice, care poate duce la probleme gastrointestinale (ulcer), cardiovasculare (tensiune și complicațiile ei), hepatice și renale. Există medicamente moderne antiinflamatoare care au fost concepute să nu crească riscul unor astfel de complicații. Cele mai moderne medicamente antireumatice sunt produse de culturi celulare și atacă proteine din corp implicate în inflamație, ori sunt concepute să intre în celule și să inhibe inflamația. Aceste medicamente sunt disponibile în România si se prescriu în mod controlat pentru anumite boli reumatice autoimune. O eroare frecventă este concepția nefondată științific (adesea pur comercială) că anumite suplimente nutritive sau produse tradiționale sunt capabile să vindece sau să oprească evoluţia bolilor reumatice.

Cum pot ajuta kinetoterapia și medicina balneară în bolile reumatismale?

În primul rând, trebuie să știm că reumatologia și medicina de recuperare (care indică și administrează kinetoterapie și fizioterapie) sunt două specialități medicale diferite. Colaborarea specialiștilor din aceste domenii este esențială pentru binele general al pacientului. Medicina de recuperare, prin kinetoterapie și fizioterapie, are potențialul de a preveni deteriorarea iremediabilă a coloanei sau a unei încheieturi, de a recâștiga toată sau o parte din mobilitatea pierdută în urma unei boli reumatice și de a îmbunătăți condiția fizică și capacitatea de muncă a pacienților.

Cât contează alimentația în prevenirea bolilor reumatice?

Pentru a răspunde la întrebare trebuie să împărțim bolile reumatice în două categorii: cele care au o legătură incontestabilă cu alimentația și cele la care această legătură este inexistentă ori vagă. În prima categorie se află guta, care poate fi prevenită printr-o dietă echilibrată în proteine animale, zaharuri rafinate și alcool. Tot în prima categorie sunt incluse și boli reumatice care apar în urma unei infecții gastrointestinale (de exemplu artrita reactivă), prin urmare trebuie să avem grijă ca alimentele să fie curate și în parametri tehnici de consum. În rest însă, prescripțiile alimentare sunt anecdotice. Tot ceea ce putem să facem este să urmăm o dietă reală/naturală și sănătoasă: consum de antioxidanți prin legume și alimente active microbiologic, precum lactatele.

Cum ar trebui să ne protejăm articulațiile în sezonul rece?

Nu există o prescripție specifică pentru articulații în sezonul rece. Protecția de frig este, în general, unul dintre eforturile definitorii ale speciei umane, fapt care se aplică și încheieturilor, fără însă a degenera în superstiție.

CV.

Dr. Popescu Claudiu este medic specialist reumatolog la Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”, București  

Asistent universitar la Facultatea de Medicină din București, departamentul de învațământ clinic, disiplina Reumatologie.

Doctor în științe medicale prin Ordinul MECS nr. 3209/23.02.2016          

În 2010 a abolvit Facultatea de Medicina din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Mai multe