Cancerul pancreatic în stadiu avansat are aceste simptome. Interviu

13 noiembrie 2023   Specialiști Click! Sănătate

Cu ocazia Zilei Împotriva Cancerului Pancreatic marcată la 16 noiembrie, medicii atrag atenţia asupra conştientizării acestei afecţiuni. Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, profesor de oncologie medicală și imunologie clinică, ne spune mai multe despre această afecţiune.

1.Care sunt simptomele și semnele timpurii ale cancerului pancreatic și de ce este atât de dificil de diagnosticat în stadiile incipiente?

Cancerul de pancreas este o boală foarte gravă din cauza prognosticului său, dar și pentru că diagnosticarea precoce este rară. Astfel, pacienții ajung în majoritatea cazurilor într-un stadiu avansat atunci când au dezvoltat fie dureri de spate severe din cauza afectării structurilor nervoase care se află în apropierea organului, fie cu icter din cauza funcționării deficitare a căilor biliare. În general, problema este complicată și mai mult de situația anatomică foarte specifică care implică nu numai pancreasul, ci și ficatul și căile biliare. În plus, pot fi implicate vasele mari care trec chiar prin apropierea capului pancreatic. De fapt, în funcție de câte de afectate sunt, se poate lua în calcul sau nu intervenția chirurgicală.

2.Ce tehnici de diagnosticare sunt folosite pentru detectarea cancerului pancreatic?

Din punct de vedere al diagnosticului și după investigația efectuată cu ajutorul metodelor radiologice, histologia tumorii este decisivă pentru determinarea tratamentului: deși aproximativ 80% din cancerele de pancreas sunt de origine adenocarcinomică există o posibilitate rămasă ca țesutul malign să fie de origine neuroendocrină, ceea ce conferă un prognostic mult mai bun datorită abilității excelente de a interveni asupra mecanismelor care duc la creșterea tumorii. Prin urmare, trebuie efectuată o histologie pentru fiecare cancer de pancreas, ceea ce este posibil în majoritatea cazurilor prin utilizarea unei biopsii cu ac fin ghidate de CT.

3.Cum se iau decizii cu privire la planul de tratament pentru un pacient cu cancer pancreatic?

Odată stabilită histologia și efectuate investigațiile radiologice, sarcina unei comisii interdisciplinare de tumori, care include radiologi, oncologi medicali, radioterapeuți și chirurgi, este de a determina în principal operabilitatea tumorii. Aceasta poate include opțiuni de chirurgie imediată dacă organele adiacente nu sunt implicate, posibilitatea chirurgiei în viitor după o reducere a dimensiunii tumorii sau imposibilitatea efectuării unei operații. Dacă opțiunea chirurgicală este fezabilă, aceasta ar trebui efectuată, dar doar în cazuri în care se poate realiza o rezecție radicală a tumorii fără a lăsa țesut tumoral vizibil.

4.Ați putea împărtăși câteva progrese recente sau evoluții promițătoare în domeniul cercetării și tratamentului cancerului pancreatic?

Mijloacele medicale oncologice includ tratamentul după intervenția chirurgicală, care s-a dovedit a îmbunătăți semnificativ prognosticul pacienților, tratamentul înainte de operație pentru a face ca tumora să se micșoreze și să devină operabilă și, în cele din urmă, pentru a menține starea pacientului cât mai mult timp posibil în cazul bolii metastatice și inoperabile.

5.Ați putea discuta despre stadiul actual al modalităților de tratament, inclusiv chirurgie, chimioterapie și imunoterapie, și despre rolul acestora în gestionarea acestei boli?

În cazul adenocarcinoamelor pancreasului, chimioterapia reprezintă principala opțiune de tratament, iar radioterapia poate fi uneori luată în considerare, complementar altor opțiuni de tratament. Chimioterapia constă în administrarea de medicamente moderne în intervale de tratament destul de scurte. S-a demonstrat că aplicarea unei astfel de chimioterapii moderne ameliorează rezultatele tratamentului după intervenția chirurgicală și că poate transforma o tumora inițial inoperabilă, în una operabilă. În cele din urmă, chimioterapia este, de asemenea, eficientă - deși într-o măsură mai mică - în cazul bolii metastatice și inoperabile, unde s-a demonstrat că prelungește durata de viață a pacientului în comparație cu terapiile mai vechi.

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, profesor de oncologie medicală și imunologie clinică

Mai multe