Acestea sunt motivele pentru care românii apelează la acupunctură! Interviu

Cu o vechime de mii de ani, acupunctura ajută la alinarea multor probleme de sănătate. Medicul Florin Bebeșel ne-a explicat care sunt principiile acupuncturii și în ce probleme de sănătate ajută.

Care sunt cele mai frecvente afiecțiuni pentru care românii aplează la acupunctură?

Durerile determină pe cei mai mulți români și occidentali să aleagă acupunctura. Este vorba adesea de dureri articulare însoțite de limitarea mișcării. Ca extensie, și medicina sportivă apelează la acupunctură pentru recuperarea motorie după acțiunea stresului cauzat de efort, situație deja bine-cunoscută în sportul de performanță. Apoi, românii apelează pentru situații emoționale, precum anxietăți şi depresii, probleme legate de somn, oboseală nejustificată de vreo afecțiune evidentă.

De multe ori, medicii din celelalte specialități ne trimit pacienții. De exemplu, neurologii susțin pacienții care înaintează în vârstă să controleze neuropatia periferică prin acupunctură. Mulți pacienti cu senzații neplăcute la picioare și cu ușoare dureri nocturne și diurne ce apar în această categorie de afecțiuni apelează la ajutorul acupuncturii. Însă acupunctura este cerută și pentru probleme de imunitate: alergii, sinuzite, inflamații fară o cauză controlabilă.

Apoi, există o categorie mai aparte de solicitări, persoane bine documentate care vin pentru afecţiuni cronice: pierderea sau afectarea vederii, ADHD și tulburări cognitive din sfera demențelor asociate îmbătrânirii.

Dar, acupunctura este indicată în peste 100 de afecțiuni cronice.

Care sunt problemele de sănătate pe care acupunctura le poate trata sau ameliora?

Acupunctura este utilizată cu succes în tratarea sau ameliorarea unei varietăți foarte mare de afecțiuni, așa cum am precizat, în peste 100 de afecţiuni, deși rezultatele pot varia de la persoană la persoană. Printre afecțiunile pentru care acupunctura a fost întodeauna recunoscută ca fiind benefică se află: durerile de spate și durerile lombare, durerile de cap și migrenele, artrita și durerile articulare, anxietatea și depresia, insomnia, alergiile și astmul, sindromul de oboseală cronică, tulburări gastrointestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil, tulburările menstruale și simptomele menopauzei, probleme cu fertilitatea și sprijin în tratamentul infertilității, reducerea tensiunii arteriale, exces de kilograme, cosmetică facială și remodelarea corporală.

Este important să menționăm că acupunctura nu este întotdeauna o soluție unică și că poate fi utilizată în combinație cu alte forme de tratament sau terapie, în funcție de suferința și nevoile individuale ale pacientului.

Cum se explică efectul benefic al acupuncturii?

Efectul acupuncturii poate fi benefic, dar depinde de calitatea evaluării diagnostice și de tratamentul ales. Depinde de afecțiune și de situația de moment a organismului. Circumstanțele importante sunt cele legate de posibilitățile vitale de răspuns ale organismului, ce mecanisme fiziologice asigură acupuncturii capacitatea de a răspunde la boală! Pentru a oferi câteva indicii asupra mecanismelor ce asigură acupuncturii eficiență în a influența funcționarea normală sau a corecta tulburarea de funcționare a organismului ar trebui să pornim de la structura biologică.

Organele au un câmp biologic. Un câmp electric. O încărcătura electrostatică îmbăiază atmosfera planetară. Mecanismele acupuncturii se fundamentează pe principiul adaptării la schimbare electromagnetică și atmosferică. Deci, chiar dacă se bazează pe ace metalice, acupunctura este, mai întâi, electrică. Așadar, punctul de acupunctură este activ din punct de vedere biologic pentru că există o infrastructură electrică a câmpului biologic și a structurii anatomice a ființei.

În timpul înțepării, punctul începe să transmită un flux de informații bidirecțional: energetic, către organul afectat, și către creier, prin circuitul sistemului nervos. Creierul astfel informat produce o „comandă” adresată organului afectat, pentru ca acesta să înceapă procesul de vindecare.

Acul de acupunctură e eficient în realizarea unui stimul important biologic, dar acest stimul se poate face și cu alte instrumente.

Există mai multe tehnici de acupunctură? Care sunt acestea?

În medicina tradițională chineză, organismul uman și ființa ca întreg sunt considerate reprezentări holografice ale Universului mare. Sistemul de gândire al medicinii chineze se bazeaza pe oglinda schimbărilor ce au loc în lumea exterioară pentru a înțelege și regla dinamica interioară. Un sistem perfect de oglindire este rezultatul artei individuale a fiecărui profesionist. Eficiența acupuncturii este asigurată de două componente. Una, obiectivă, este realitatea morfofuncţională a sistemului informațional energetic, cealaltă este gândirea medicală chineză și capacitatea medicului de a diagnostica şi a înţelege corect situația, precum și de a stabili care este tratamentul potrivit. Sistemul biologic are înțelepciunea de a se autoregla. Acupunctura este un sistem de stimulare a acestei înțelepciuni interioare a organismului. Ea face un demers de susținere a autoreglărilor bazate pe răspunsurile de tip feedback, ce apar la stimulările pe care ea le realizează. Eficiența acupuncturii ține și de dinamica vitalității organismului. Organismul se vindecă singur cu ajutorul oferit de acupunctură în contextul în care forțele vitalității sale îl susțin.

Medicina tradițională folosea pentru acupunctură ace lungi și subțiri, din aur și argint, pentru că se urmăreau efecte diferențiate de stimulare a energiilor yang (solare - aur) și yin (lunare - argint).

Lucrurile s-au schimbat, astăzi acele sunt mai subțiri ca un fir de păr. Noi folosim adesea laserul în acupunctură, pentru că stimulează structura electrică a organismului. Dar sunt metode diverse, se poate face prin apăsarea cu degetul, presopunctură, prin câmpuri electromagnetice pulsate, cu gândul și, desigur, cu emoțiile. Chestiunile acestea sunt complexe și este periculos să simplificăm.

Care sunt certificările necesare pentru a putea deveni specialist în acupunctură, în România?

În România nu există un cadru legal foarte coerent. Legea terapiilor complementare și Legea sănătății publice nu se aliniază, dar acupunctura este un serviciu tot mai cerut, iar reglementarea ei devine tot mai necesară.

În întreaga Europă, mai puțin Austria și România, s-a deschis practicarea acupuncturii și în domeniul terapeutic. Școlile de acupunctură includ toate capitolele necesare educației medicale care să conducă la o complementaritate a medicinei alopate cu acupunctura.

Care sunt riscurile acupuncturii?

Unii specialiști chinezi spun că acupunctura prost făcută poate cauza unele probleme, însă realitatea este că, în practică, nu vedem aproape niciodată efecte negative. De exemplu, stimularea cu electroterapie în zona tâmplelor este interzisă, pentru că poate produce leșin. Dar pacientul își revine complet în cateva minute și, în realitate, nu pătește nimic. Pentru a avea efectul scontat, acupunctura trebuie să fie practicată de un terapeut calificat.

Siguranța demersului acupuncturii este asigurată de folosirea de ace de unică folosință, sterile. Apoi, calificarea practicianului face ca acupuncura să fie sigură.

Ce simte o persoană în timpul şedinţelor de acupunctură?

Simt relaxare și destindere. Nu implică durere. Adesea, apare o diminuare semnificativă a disconfortului dureros dacă s-a prezentat pentru dureri. Ulterior, somnul se îmbunătățește. Se observă îmbunătăţiri şi în calitatea recuperării după efort şi în limpezimea minții. Deși beneficiile se pot simţi de la primele ședințe, efectele apar prin acumulare.  

Câte ace se folosesc la o şedinţă de acupunctură și cât de profund se înfig în piele? De ce este necesară înțeparea pielii?

Acele se folosesc în funcție de ceea ce urmărește specialistul. Unii urmăresc un efect care necesită mai multe ace, iar structura informațională și energetică poate avea nevoie uneori de mai multe ace. Alteori se optează pentru 3 ace și se obține un efect extrem de profund. De aceea, nu se poate face o regulă. Fiecare pacient este diferit. Înțeparea pielii nu este necesară. Acupunctura cu ace este mai eficientă în durere. Laserul stimulează punctele de acupunctura fără ace. Doar cu lumina monocromatică în fascicul coerent. Electroacupunctura se poate fi aplicată fără ace sau cu ace.

Atunci când se face înțeparea pielii, sarcinile electrice curg mai bine prin punctul de acupunctură datorită acului metalic, apărând un fel de scurtcircuit.

Ce măsuri de siguranță trebuie respectate?

Specialistul utilizează ace de unică folosință. Acele sunt sterile, iar actul terapeutic respectă regulile uzuale ale unui act medical, igiena fiind asigurată. Paturile sunt prevăzute cu rulou și cu prosop de hârtie de unică folosință.

Care sunt contraindicațiile acupuncturii?

Există unele contraindicații. Urgențele cardiace sau respiratorii, probleme legate de vascularizația mușchiului cardiac și unele tulburări de ritm cardiac. Mai este sarcina în perioada de gestație. Poate fi subiectul unor contraindicații relative pentru că unii acupunctori sunt educați în mod special pentru a asigura asistență în acest domeniu și pentru aceștia este permisă intervenția cu ajutorul acupuncturii.

Prezentarea anormală la naștere e solicitată specialistului acupunctor de unii medici care asistă nașterea pentru a evita operația cezariană. Dar nu multă lume știe că această situație poate fi susținută de acupunctură și nașterea poate decurge pe căile ei naturale. Așadar, contraindicațiile există, însă nu sunt contraindicații absolute.

Cum are loc un consult în vederea ședințelor de acupunctură?

Medicul acupunctor va prelua un istoric de sănătate detaliat. În timpul primului examen, medicul va petrece timp să te cunoască și să realizeze care sunt problemele de sănătate. Este posibil să vi se pună o gamă largă de întrebări despre simptome, alimentație, exercițiile fizice, obiceiurile de somn, stările emoționale și orice ar putea oferi o perspectivă asupra sănătății pacientului.

Va folosi, de asemenea, instrumente de diagnosticare, care sunt unice pentru acupunctură și medicină tradițională chineză, cum ar fi diagnosticarea limbii și a pulsului.

Vizitele inițiale durează 30 – 60 de minute, însă, în general, acupunctorul are nevoie de aproximativ 90 de minute. Adesea, o primă şedinţă este primul pas.  Apoi, medicul va căuta să afle, în primele 24 de ore, cum vă simțiți. În continuare, pentru a avea cele mai bune rezultate ca urmare a tratamentului, trebuie să țineți cont de următoarele aspecte: să nu mâncați foarte mult înainte de ședințele de acupunctură, să purtați haine largi, confortabile, să nu vă suprasolicitați, să nu faceți abuz de alcool, să nu luați droguri, să nu vă periați limba, și să păstrați ferecvența ședințelor de acupuntură.

După câte şedinţe se văd beneficiile?

Acupunctura nu este o soluție instantanee. Pentru a trata dezechilibrele, laserul terapeutic sau acele fine și sterile vor fi introduse în anumite puncte de acupunctură de-a lungul traseelor meridianelor. Acupunctorul se va concentra asupra punctelor de acupunctură legate de anumite organe, pe baza problemelor și simptomelor unice ale fiecărui pacient. Se pot include şi alte terapii înrudite în planul de tratament. Remediile pe bază de plante sunt un alt aspect important al acupuncturii și medicinei tradiționale chineze, de aceea, este important să înțelegeți și să urmați instrucțiunile medicului pentru a obține cele mai multe beneficii de pe urma acestor tratamente.

Un aspect important este rolul pacientului în procesul de vindecare, deoarece acțiunle sale sunt o componentă-cheie a planului de tratament. Va fi nevoie să se concentreze pe sănătatea sa, să se angajeze într-un stil de viață sănătos și, chiar și după ce simptomele sunt rezolvate, acupunctura este posibil să mai fie încă necesară pentru menținerea echilibrului sau pentru a prevenție.

Dr. Florin Bebesel

CV

Licențiat al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca;

Specializare în radiodiagnostic imagistic;

Specialist în acupunctura și medicină tradițională chineză și Ayurveda;

Formări internaționale de specialitate în Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania, India, cu profesori renumiți internațional.

Mai multe