Singurul tratament care funcţionează în monturi. Sfaturile dr. Marius Uscatu
Inestetice, dar şi dureroase, monturile sunt prezente mai ales la femei. Pentru corectarea acestei deformaţii, singurul tratament care dă rezultate este cel chirurgical.
Numite medical hallux valgus, monturile reprezintă deplasarea degetului mare de la picior spre degetele vecine. Nu se cunoaşte cu exactitate cauza apariţiei lor, fiind implicaţi mai mulţi factori, printre care: ereditatea, o anumită conformaţie a piciorului, efortul excesiv, sarcina şi obezitatea. Purtarea încălţămintei nepotrivite nu cauzează monturi, dar le poate agrava. Contrar a ceea ce se spune, monturile nu apar din cauza depozitelor de sare sau a cartilajelor.
„Montul nu este o problemă a degetului mare, ci este un os normal (primul metatarsian, osul din spatele degetului mare), care devine proeminent prin deplasarea sa progresivă către medial“, explică medicul chirurg Marius Uscatu.
În cele mai multe cazuri (80 – 90%), femeile sunt afectate de hallux valgus.
Când este indicată operaţia
Monturile nu trec de la sine şi nici nu se estompează pe măsura înaintării în vârstă, dimpotrivă. În afara durerilor pe care le determină, jenând în timpul mersului, monturile se agravează progresiv, până la stadiul de picior destructurat, cu încălecarea şi luxarea degetelor laterale. Dacă, în stadiile iniţiale, pot fi luate în calcul măsurile de tratament conservative (nechirurgicale), care includ fizioterapia şi purtarea unor pantofi adecvaţi, când durerea dată de monturi este constantă, afectând activităţile zilnice, se recomandă reconstrucţia chirurgicală.
Leacurile băbeşti, de evitat
Nu există niciun tratament conservator, vreun exerciţiu fizic, vreun unguent sau vreo soluţie aplicată pe piele care să readucă un os deplasat de la locul lui. Evită să aplici unele tratamente naturiste pentru monturi! Dacă în alte situaţii, tratamentele naturiste pot pot da rezultate bune, în cazul monturilor acestea nu rezolvă problema. Astfel, aplicând local iod sau alte altfel de soluţii, pot apărea iritaţii, arsuri sau chiar infecţii. Nici varza, tătăneasa, rostopasca, usturoiul sau cartofii cruzi nu te scapă de monturi. Există şi dispozitive pentru corectarea monturilor, însă nici acestea nu au rezultatele scontate. Pentru a calma durerea şi inflamaţia la nivelul degetului mare, se pot administra analgezice.
Citeşte şi: Motive pentru care ne dor picioarele
SFATUL SPECIALISTULUI
Dr. Marius Uscatu
medic specialist ortopedie-traumatologie, specialist chirurgia antepiciorului
Tratamentul chirurgical al monturilor nu este imperativ, nu este urgent, iar intervenţia de corecţie nu este una de tip chirurgie estetică. Nu există operaţie cu laser pentru monturi. Clasic (în 90% din cazuri) se practică amputaţia parţială a osului proeminent, operaţie lipsită de logică şi cu consecinţe funcţionale grave. Este necesară readucerea osului deplasat (primul metatarsian) către locul lui iniţial. Această acţiune presupune obligatoriu secţionarea primului metatarsian şi repoziţionarea fragmentelor rezultate.
În cazurile piciorului „destructurat” se impune secţionarea tuturor celor cinci metatarsiene, pentru armonizarea sprijinului plantar, respectiv dispariţia suferinţei. Este o intervenţie complexă şi delicată, care presupune ani grei de supraspecializare în centre dedicate chirurgiei ante-piciorului. Eşecurile sunt deosebit de frecvente şi extrem de invalidante, fiind datorate intervenţiilor inadecvate. Durerea post-operatorie este hiper-severă, dar poate fi perfect gestionată prin metode moderne (anestezie loco-regională). Recuperarea post-operatorie durează două-patru luni (timpul de „sudare” eficientă a osului).
Obiectivul intervenţiei de corecţie: realizarea unui picior de formă convenabilă, nedureros, cu sprijin plantar armonios şi propulsie eficace.
Există contraindicaţii majore: diabet, afecţiuni vasculare, fumatul, obezitatea.
INFO
Diagnosticul de monturi poate fi pus doar pe baza examinării directe.