Modul neașteptat în care cafeaua băută zilnic îți afectează ficatul

13 octombrie 2025   Sănătate

Să bei cafea în fiecare zi poate să nu fie ceva bun pentru stomacul tău.

Un studiu publicat în BMC Public Health a analizat cazurile de boală cronică de ficat și rata mortalității în rândul a câteva mii de persoane, băutoare și nebăutoare de cafea. Rezultatele au arătat că persoanele care beau cafea aveau un risc mai mic de a fi diagnosticate cu boală hepatică cronică sau de a muri din cauza acesteia pe o perioadă de aproximativ 10,7 ani, chiar și atunci când consumau cafea decofeinizată, nu doar cu cofeină.

În plus, o altă analiză din 2021, publicată în Nutrients, a arătat o corelație pozitivă între consumul de cafea și o sănătate hepatică mai bună. Studiul a investigat efectul cafelei asupra fibrozei hepatice (adică formarea de țesut cicatricial la nivelul ficatului) la adulți cu boală hepatică grasă. Cei care beau cafea și-au redus riscul de fibroză hepatică „semnificativă” cu 35%.

Protecție împotriva cancerului hepatic și a deteriorării țesutului

Cafeaua ar putea ajuta la prevenirea apariției cancerului de ficat, arată o analiză din 2023, publicată în Nutrition and Cancer, care a reunit date din 32 de studii și a concluzionat că un consum mai mare de cafea este asociat cu o incidență mai mică a cancerului hepatic.

Anumiți compuși din cafea pot fi benefici pentru ficat. Conform unei analize din 2019, publicată în International Journal of Molecular Sciences, kahweolul și cafestolul, două substanțe chimice din clasa diterpenelor, adica uleiurile din cafea, pot preveni dezvoltarea celulelor canceroase și maturizarea tumorilor în diverse părți ale corpului, inclusiv în ficat.

De fapt, o analiză din 2022, publicată în Molecules, a identificat kahweolul ca având capacitatea de a inhiba creșterea celulelor canceroase hepatice.

Cafeaua aduce beneficii organismului, dacă nu este consumată în exces. Foto: Shutterstock. 

Un alt compus benefic este paraxantina, o substanță înrudită cu cofeina, care poate fi, de asemenea, bună pentru ficat.

Un studiu din 2011, publicat în Hepatology Research, a analizat efectele paraxantinei la șobolani și a descoperit o legătură între consumul acesteia și un risc mai mic de fibroză hepatică.

Mai recent, un studiu din 2023 din Scientific Reports a sugerat că paraxantina (și alte compuși „xantinici” din alimentele cofeinizate, precum cafeaua) ar putea avea efecte terapeutice pentru persoanele ale căror ficat nu funcționează eficient.

Posibilul dezavantaj al consumului crescut de cafea (și cum îl poți evita)

Există, totuși, un potențial inconvenient al creșterii consumului de cafea: aceasta poate crește nivelul colesterolului, ceea ce îți poate spori riscul de boală hepatică grasă.

Potrivit unui studiu din 2004, publicat în Nutrition Journal, acest efect este cauzat în principal de kahweol și cafestol,  aceleași substanțe antiinflamatoare care, ironic, pot fi și benefice pentru ficat.

Așadar, dacă te confrunți cu valori mari ale colesterolului, e indicat să limitezi consumul de cafea la cel mult trei căni de 350 ml pe zi.

Alternativ, poți trece la cafeaua filtrată prin hârtie. Conform unui studiu din 2025, publicat în Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, cafeaua filtrată prin hârtie conține mai puțin kahweol și cafestol decât cafeaua nefiltrată sau cea preparată cu filtre metalice ori din pânză, probabil pentru că hârtia reține o parte dintre acești diterpeni.

Sursa: Health Digest

Mai multe