Medic: Sunt ouăle de vină pentru colesterolul ridicat?
O omletă la micul dejun poate stabiliza zahărul din sânge, o salată sănătoasă cu ouă fierte și feliate adaugă puțin mai multe proteine dietei și, lângă câteva legume, cum ar fi broccoli sau sparanghelul, două ouă asigură o porție gustoasă și sățioasă.
Un ou are 186 de miligrame de colesterol, iar ghidurile sugerau limitarea colesterolului zilnic la 300 de miligrame pe zi.
Un ou fiert pe zi nu face rău persoanelor sănătoase. Foto: Shutterstock
Dar acest lucru s-a schimbat, conform unui raport din 2015 al Comitetului consultativ pentru orientările dietetice, care spunea că nu există suficiente dovezi care să arate că colesterolul alimentar crește colesterolul din sânge.
Tamar Samuels, dietetician la Culina Health, spune că majoritatea oamenilor pot mânca ouă ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă, fără a-și crește nivelul de colesterol. Cu toate acestea, trebuie să iei în considerare modul în care gătești ouăle și ce altceva mai pui în farfurie.
Cum să prepari ouă sănătoase pentru inimă
Asociația Americană a Inimii spune că asocierea anterioară dintre alimentele bogate în colesterol și colesterolul din sânge s-ar fi putut datora faptului că alimentele bogate în colesterol sunt, de asemenea, bogate în grăsimi saturate.
Grăsimile saturate duc la creșterea colesterolului, care poate cauza acumularea plăcii în pereții arterelor. Alimente precum ouăle și crustaceele sunt alimente bogate în colesterol și sărace în grăsimi saturate.
În loc să vă limitezi aportul de colesterol, ai putea limita caloriile, concentrându-te pe alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale, nucile și proteinele slabe pentru a crește raportul dintre grăsimi nesaturate și grăsimi saturate.
De asemenea, oamenii sănătoși pot mânca fără probleme un ou în fiecare zi. Vegetarienii și adulții în vârstă care nu au colesterolul ridicat pot mânca mai multe ouă, cu moderație. Dar, persoanele cu anumite afecțiuni ar trebui să fie atenți la alimentele bogate în colesterol.
Tamar Samuels spune că poți găti ouăle puțin diferit pentru rămâne sănătoase. „Dacă ai boli de inimă, un risc mai mare de boli de inimă și/sau diabet, sau sindrom metabolic, atunci fierberea, sau preparearea ouălor în ulei de măsline sau ulei de avocado este alternativa pentru a minimiza aportul suplimentar de grăsimi saturate”, explică Samuels.
Beneficiile pentru sănătate
Potrivit dieteticianei Tamar Samuels, poți mânca ouă în fiecare zi, ca parte a unei diete echilibrate. Cu doar 72 de calorii, veți obține mai mult de 6 grame de proteine și doar 1,6 grame de grăsimi saturate. „Ouăle conțin mai multe vitamine și minerale care promovează sănătatea, inclusiv vitamina B12, vitamina D, vitamina A, vitamina E, seleniu și colină”, spune ea.
Bine de știut este că poți mânca câte albușuri dorești pentru că sunt aproape fără grăsimi și au zero colesterol. Dar așa pierzi unii dintre nutrienții aflați în gălbenuș, precum colina, care susține starea de spirit și memoria. „Gălbenușul conține, de asemenea, luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care sunt benefici pentru sănătatea ochilor”, afirmă Samuels.
Ouăle au, de asemenea, compuși precum ovotransferină și ovomucoid, care protejează corpul împotriva stresului oxidativ, conform unui articol din 2019 în Nutrienți.
Peptidele proteice din ouă pot proteja împotriva cancerului, iar lizozimul găsit în albușul de ou poate trata sindromul inflamator intestinal, iar enzimele din ouă pot acționa pentru stabilizarea hipertensiunii arteriale.
Sursa: HealthDigest