Medic estetician: totul despre lipofilling facial

29 ianuarie 2023   Sănătate

Ce înseamnă lipofilling facial și cui se potricește această tehnică de chirugie esteitcă, explică dr. Alina Mitcan, medic medic chirurg medicină estetică și reparatorie. 

Lipofilling-ul este o tehnică care constă în preluarea grăsimii dintr-un loc al corpului pentru a fi reinjectată în alt loc.

Poate că ați auzit despre lipomodelare, lipofilling, liposculptură, transfer autolog de grăsime, transplant de țesut adipos și autogrefă de țesut adipos. Toți acești termeni diferiți desemnează de fapt același lucru.

Medicul estetican poate face reversibile efectele îmbătrânirii. Foto: Shutterstock

Primele cazuri descrise în literatura de specialitate datează de la începutul secolului trecut, însă tehnica a fost într-adevăr perfecționată în anul 1983 de către un medic francez, doctorul Fournier, iar apoi îmbunătățită de un medic american în anii 1990 (Doctorul Coleman). Avem practic, în prezent, peste 25 de ani de experiență în această tehnică, care a devenit fiabilă, reproductibilă și sigură.

Indicațiile lipofillingului

Există multe indicații pentru aplicarea acestuia: lipofilling estetic al sânilor pentru mărirea sau reconstrucția sânilor după cancer, mărirea feselor, întinerirea feței, întinerirea vaginală, întinerirea mâinilor, mărirea gambelor, deformări toracice etc.

În ceea ce privește mai exact fața, este necesară o cantitate foarte mică de grăsime (mai puțin de 50cc). Îndepărtarea grăsimii este deci relativ nesemnificativă (200cc în medie), blândă, netraumatică și efectuată cu microcanule și microincizii. Chiar și la un pacient slab, este de obicei posibil să găsești puțină grăsime care să fie îndepărtată.

Grăsimea poate fi îndepărtată de pe fese, șolduri, părți laterale, abdomen, genunchi, coapse și brațe. În toate cazurile, cicatricea va fi ascunsă într-un pliu sau într-o zonă de umbră și prin urmare, aproape invizibilă.

Grăsimea este apoi preparata si se păstrează doar celulele adipoase (adipocitele) și elimină resturile de celule inutile. Ca regulă generală, raportul dintre grăsimea aspirată și cea utilizabilă pentru lipofilling este de 1 la 3 sau 1 la 4 (300 sau 400 cc de grăsime aspirată sunt necesare pentru a injecta 100 cc de grăsime purificată).

Grăsimea este apoi injectată în față folosind o microcanulă. Cicatricile au o dimensiune mai mică de un milimetru și sunt invizibile. Putem astfel îmbunătăți consistența pielii, troficitatea, grosimea, culoarea (cearcăne), putem umple ridurile, cicatriciș reda volumul feței acolo unde nu există (pomeți, buze, obraji, cearcăne, pleoape, tâmple, bărbie etc.). Tehnica poate fi combinată sau completată cu un lifting de cap și gât (față și gât) sau o rinoplastie.

Grăsimea injectată se va dizolva în medie cu 30%, de aceea se va efectua o supracorecție pentru a anticipa această resorbție. Uneori vor fi necesare două ședințe de lipofilling. Grăsimea care este luată va rămâne apoi toată viața, nu este absorbabilă. Aceasta este principala diferență cu injecțiile cu acid hialuronic, care, spre deosebire de lipofilling, sunt absorbabile între 6 și 12 luni în funcție de zone și produse.Prin urmare, lipofilling-ul este o metodă definitivă.

În general, nu este necesară spitalizare (operație de zi) și anestezia generală nu este esențială, fiind de cele mai multe ori suficientă o simplă anestezie locală însoțită de sedare. Revenirea la activitățile normale este rapidă și procedura nedureroasă. Pur și simplu este necesar să se prevadă posibilitatea de vânătăi și umflături și să se ia de la 1 săptămână la 10 zile libere de la muncă.

Sursa informațiilor: www.dralinamitcan.ro

Mai multe