Manevra care poate salva viaţa în cazul înecului cu mâncare. Toţi ar trebui să o cunoaştem!

6 ianuarie 2022   Sănătate

Nu puţine sunt situaţiile de înec cu mâncare, care poate fi fatal, în unele cazuri. Manevra Heimlich poate fi de ajutor în astfel de situaţii.

Înecul cu mâncare sau aspirarea unui corp străin sunt situaţii care impun efectuarea manevrei Heimlich. Este important ca persoana care asistă la un astfel de eveniment neplăcut să îşi menţină calmul şi să strige după un ajutor care să sune la 112. Între timp, începe efectuarea manevrei Heimlich: - Dacă victima este conştientă, cuprinde cu braţele zona toracelui, poziţionând pumnul la nivelul abdomenului, între ombilic şi stern. - Cu ajutorul ambilor mâini, se fac compresii abdominale puternice de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum se încearcă ridicarea persoanei. - Se fac cinci  astfel de compresii abdominale, până când se expulzează obiectul aspirat sau mâncarea care a produs înecul. - Dacă persoana poate tuşi, încurajeaz-o să facă acest lucru. - În cazul în care victima este în stare de inconştienţă, ea va fi culcată pe spate, cu capul întors într-o parte, efectuându-se acelaşi tip de compresii. - Dacă noi suntem victima sufocării, este indicat să ne împingem abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură precum spătarul unui scaun. - La copiii mici, se procedează astfel: copilul va fi dezbrăcat la chilot şi va fi ţinut în braţe, cu faţa în jos, susţinut pe braţul sâng, în timp ce mâna se ţine sub faţă şi gât. În acest timp, cu palma dreaptă se aplică 5 bătăi, între omoplaţi. Mişcările nu trebuie însă să fie perpendiculare pe spatele lui, ci în jos şi puţin înainte.

Citeşte şi: Cauzele surprinzătoare ale INFARCTULUI. Nu te-ai fi gândit la ele

Sufocarea se produce în general în timpul mesei. Persoana care se sufocă este usor de recunoscut datorită urmatoarelor semne:

- îşi duce involuntar mâna la gât

- nu mai poate respira, vorbi sau tuşi

- tegumentele îşi schimbă culoarea. Pielea se înroşeşte, apoi devine albastră, şi în sfârşit, dacă nu primeşte ajutor, victima îşi pierde cunoştinţa şi moare.

Atunci când fluxul de oxigen la creier este intrerupt, creierul sufera leziuni foarte grave, care pot fi ireversibile începand din al 3-lea minut de privare de oxigen.

Mai multe