Iată de ce NU ar trebui să rezervi un loc la fereastră, în avion!

19 iulie 2023   Sănătate

Se întâmplă des ca mulți să aleagă acest loc în mod special, probabil chiar să plătească o mică sumă în plus pentru el! La urma urmei, de ce nu ți-ai dori o vedere panoramică a oricărei destinații mult dorite de vacanță către care te îndrepți?

Dar, potrivit medicilor dermatologi, scaunul care îți oferă această distractie ar putea fi unul dintre cele mai proaste locuri din avion când vine vorba despre sănătatea ta.

Vorbind cu The Sun, dr. Magnus Lynch, specialist dermatolog a explicat de ce a sta lângă fereastră în timp ce vă aflați pe cer, în avion,  vă poate crește riscul de cancer de piele și de îmbătrânire prematură.

Locul de la fereastră este cel mai vânat, dar și cel mai puțin sănătos, din avion. Foto: Shuttesrtock. 

El a spus: „Când vă aflați la altitudini mai mari, cum ar fi într-un avion, intensitatea radiațiilor ultraviolete (UV) crește. Acest lucru înseamnă că este posibil să fii expus la niveluri mai mari de radiații UV în timp ce zbori, în comparație cu momenele în care ești la sol.”

Razele UV provin direct de la soare și pot deteriora grav pielea.

Există două tipuri de raze UV care ajung la suprafața pământului - UV B și UV A.

Razele UV B provoacă arsuri solare, iar UV A pătrund mai adânc în piele și pot fi prezente și într-o zi înnorată.

„Deși sticla din ferestrele avionului blochează cea mai mare parte a radiațiilor UV B, nu filtrează complet radiațiile UV A”, a explicat dr. Magnus.

„Razele UV A sunt pe lungimi de undă mai lungi care pot pătrunde prin sticlă și pot ajunge în straturile mai profunde ale pielii.

Expunerea prelungită la radiațiile UV A poate duce la deteriorarea pielii, îmbătrânire prematură și un risc crescut de cancer de piele”, a completat specialistul.

De fapt, conform unui studiu din 2015 care a constatat că piloții și echipajul de cabină au riscuri de peste două ori mai mari de a dezvolta melanom - cea mai mortală formă de cancer de piele - în comparație cu populația generală, există o legătură între zbor și deteriorarea pilei produsă de acțiunea soarelui.

Totuși, există diferențe în priovința expunerii, care țin de zona din care veniți. Problemele pot apărea mai degrabă dacă zburați spre ecuator, a explicat medicul dermatolog Firas Al-Niaimi.

„Dacă zburați deasupra Spaniei la mijlocul după-amiezii, sunt șanse să fiți expus la mai multe raze UV decât dacă ați zbura peste o țară nordică mai târziu în cursul zilei”, a spus el pentru The Sun.

„Cu cât suntem mai aproape de ecuator, cu atât intensitatea UV este mai puternică”, a adăugat el.

Evident, cel mai bun mod de a vă proteja de soare într-un avion este să vă luați un loc mai aproape de culoar și mai departe de fereastră.

Dar dacă ați rezervat deja un loc la geam, nu vă temeți, Dr Magnus are câteva sfaturi utile.

„Pentru a vă proteja pielea de efectele nocive ale radiațiilor UV în timp ce stați lângă o fereastră într-un avion, puteți închide paravanul ferestrei”, a spus expertul.

„Dacă paravanul este ridicat, puteți aplica o protecție solară cu spectru larg și puteți purta îmbrăcăminte de protecție sau ochelari de soare”, a adăugat el.

Simptomele melonomului

Cel mai frecvent semn al melanomului este apariția unei noi alunițe sau o schimbare a unei alunițe existente. Dar iată alte opt semne pe care trebuie să le cunoașteți: aluniță sau leziune cu amestec de culori, aluniță mare, leziune care se schimbă în timp, aluniță umflată, aluniță care sângerează, leziune care dă mâncărime, aluniță care are crustă, aluniță în formă de linie sub unghie.

Mai multe