Cum te ajuta exercițiile de respirație vindecătoare?
Când repirăm corpul primește oxigen și elimină dioxidul de carbon, dar felul în care se întâmplă acest proces poate avea impact major asupra stării nostre de sănătate și asupra emoțiilor noastre. De aceea, uneori, modul defectuos în care respirăm poate genera oboseală, probleme emoționale, anxietate și atacuri de panică, scrie Very Well Mind
În momentul de față sunt cunoscute foarte multe exerciții de respirație dezvoltate pentru a preveni, dar și pentru a calma episoadele de anxietate. Unele dintre ele se combină cu tehnici de meditație, sau sunt tehnici de meditație și mindfulness, în timp ce altele urmăresc profunzimea respirației.
Foto: Shutterstock
Cel mai simplu exercițiu de respirație
Unul dintre cele mai simple exerciții de respirație, care nu necesită pregătire mentală, poate fi realizat de oricine și are efecte de calmare și de revigorare a corpului, presupune realizarea unei respirații profunde, scrie Very Well Mind și se realizează de câte ori este nevoie, din picioare sau așezat.
Ține coprul relaxat, cu umerii detensionați și inspiră aerul adânc pe nas, ca și când ai face inhalații. Pieptul ar trebui să se bombeze și abdomenul să se extindă puțin. Apoi, expiră încet, pe gură. Vei ține buzele întredeschise și vei expira lung și fără grabă. Se repetă acest exercițiu până când simți că te-ai liniștit.
Atenuează simptomele astmului
Adulţii care au astm pot să-şi îmbunătăţească starea prin exerciţii de respiraţie asociate cu medicaţia împotriva astmului, arată un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Aberdeen din Marea Britanie.
Aceştia au monitorizat 183 de pacienţi astmatici cu o vârstă medie de 46 de ani care au făcut exerciţii de respiraţie sub supraveghere medicală. Pacienţilor li s-a explicat diferenţa dintre respiraţia normală şi cea disfuncţională, au fost învăţaţi tehnici de respiraţie diafragmatică şi nazală şi încurajaţi să facă exerciţii timp de 10 minte pe zi.
După şase luni, la testul care evalueaza calitatea vieţii persoanelor cu astm „Asthma Quality of Life”, s-a observat o îmbunătăţire a scorurilor de până la 90% la astmaticii care au făcut, zilnic, exerciţii de respiraţie. Mai mult, la evaluarea psihologică, aceşti pacienţi au raportat faptul că au un mai bun control al simptomelor bolii de care suferă şi că se simt mai puţin anxioşi şi depresivi.