Endometrioza și riscul de infertilitate
Endometrioza este o afecțiune care afectează aproximativ 10-15% dintre femei, manifestându-se la vârsta fertilă. Dificil de diagnosticat, endometrioza cauzează infertilitate la cel puțin 30% dintre femeile care suferă de această afecțiune.
Simptomele și cauzele endometriozei
Mecanismul bolii presupune o multiplicare aberantă a celulelor care căptușesc endometrul, formând țesut în exces care ajunge să migreze în afara uterului. În timpul menstruației, țesutul endometrial, chiar și cel migrat la nivelul altor organe, se manifestă asemeni celui din interiorul uterului.
De aceea, principalele simptome ale endometriozei sunt sângerările menstruale abundente și durerile pre-menstruale de o intense mai ridicată decât în mod normal, în cazurile severe devenind o durere cronică cu caracter debilitant.
Cauzele endometriozei nu sunt cunoscute, de aceea de-a lungul timpului a fost tratată strict simptomatic. Astăzi, edometrioza poate fi tratată definitiv prin chirurgie, cea mai avansată modalitate fiind chirurgia robotică.
Stadiile endometriozei și diagnosticul ei
În funcție de gradul infiltrativ al implanturilor, endometrioza poate fi:
· Minimă
· Ușoară
· Moderată
· Severă
Însă până la stabilirea gradului infiltrativ al endometriozei, boala trebuie să fie diagnosticată. Din păcate, 2 din 3 femei fie nu sunt diagnosticate corect, fie sunt diagnosticate prea târziu. Acest lucru se întâmplă din cauză că endometrioza nu are un algoritm standard acceptat, investigațiile fiind indicate în funcție de istoricul pacientei, examenul clinic, simptomatologie, tratamentul anterior și răspunsul acestuia.
Cea mai precisă procedură prin care endometrioza poate fi diagnosticată rămâne laparoscopia exploratorie, o metodă minim-invazivă care permite chirurgului să localizeze dar să și stadializeze corect gradul infiltrativ al endometriozei, date în funcție de care poate fi realizat cu acuratețe planningul chirurgical.
Tratamentul chirurgical, singurul care poate vindeca infertilitatea cauzată de endometrioză
Chirurgia este singura modalitate prin care o pacientă poate scăpa definitiv de endometrioză, deoarece prin intermediul acesteia sunt eliminate leziunile endometriozice profund infiltrative, chisturile endometriozice, focarele diseminate intra-abdominal, sunt desfăcute aderențele, repoziționate organele afectate și repermeabilizate trompele uterine.
Progresul instrumentarului chirurgical a dus la o formă îmbunătățită a tratamentului chirurgical, desfășurat într-o formulă multidisciplinară. Un alt aspect determinant al succesului tratamentului endometriozei este alegerea medicului chirurg. Pentru că endometrioza este o boală specifică, cu un grad înalt de complexitate, este important să dețină o expertiză extinsă în tratarea acestei boli.
În cazul femeilor diagnosticate cu infertilitate cauzată de endometrioză, tratamentul chirurgical este singura cale de vindecare a infertilității. În majoritatea cazurilor, tratamentul chirurgical s-a dovedit eficient în combaterea infertilității.