De ce nu ar trebui să stai pe toaletă mai mult de 15 minute

4 martie 2024   Sănătate

Prea mult timp petrecut pe WC poate disturba procesul de defecare.

Procesul de defercare nu ar trebuie prelungit. Este mai bine să-ți limitezi timpul de toaletă la mai puțin de 10 până la 15 minute, spune Gregory Thorkelson, psihiatru în departamentul de gastroenterologie, hepatologie și nutriție de la Universitatea din Pittsburgh.

De fapt, ar trebui să te îndrepți spre baie doar atunci când simți nevoia.

Prea mult timp petrecut pe toaletă ar putea duce la constipație. Foto: Shutterstock

Dacă dorința de a defeca nu există, ai putea fi tentat să împingi sau să te încordezi pentru a încerca să duci treaba la bun sfârșit.

Și toată această încordare ar putea duce la dezvoltarea hemoroizilor - vase de sânge bombate în jurul anusului, care pot deveni umflate și dureroase sau chiar produce sângerare.

În plus, poți fi distras de citirea vreunei reviste sau derularea telefonului, care te pot scoate din procesul de defecare.

Iată de ce se întâmplă acest lucru: fenomenul val de peristaltism format din contracții progresive, ritmice care mișcă scaunul de-a lungul intestinului provoacă nevoia de a defeca. Odată ce scaunul ajunge la nivelul rectului, simți nevoia de a mergela toaletă, explică dr. Thorkelson.

Dacă nu mergi când această senzație apare, este posibil să experimentezi un proces numit peristaltism invers, în care scaunul se întoarce ușor în colon, spune el.

Acest lucru poate face încercarea de a defeca mai dificilă.

„Colonul extrage o parte din lichidul din scaun, ceea ce poate contribui la constipație”, adaugă el.

Cu cât scaunul tău este mai greu și mai uscat, cu atât este mai dificil să treacă prin rect.

Deci, dacă senzația de defecare dispare, poate reveni doar peste câteva ore.

Dacă îți ia în mod regulat mai mult de 10 până la 15 minute să ai scaun, ar putea fi stresul, care poate reduce peristaltismul și poate încetini mișcarea intestinelor.

Desigur, mult timp pentru toaletă este, de asemenea, un semn că ai putea fi constipat, așa că asigură-te că ai suficiente fibre în dietă, spune dr. Thorkelson.

De asemenea, ține cont că administrarea unui supliment de magneziu, care relaxează intestinul, ajuta, la fel și un laxativ fără prescripție medicală.

De asemenea, cafeaua te paote ajuta prin stimularea contracțiilor musculare implicate în valul de peristaltism, sugerează un studiu din Scandinavian Journal of Gastroenterology.

Sursa: Mens Health

Mai multe