Dacă ai aceste simptome, este foarte posibil să fii deshidratat

10 august 2021   Sănătate

Sunt numeroase manifestările prin care organismul reacţionează în momentul în care este deshidratat. Vara, periculul deshidratării este mai mare, din cauza căldurii şi a transpiraţiei mai abundente. Această stare poate avea consecinţe minore sau importante, pe care este bine să le cunoşti.

Deshidratarea este un dezechilibru între aportul şi pierderile de apă din corp. Nu doar nivelul apei este perturbat, ci şi cel al sărurilor minerale, mai ales în condiţii de transpiraţie (febră, caniculă, efort fizic), vărsături, diaree sau administrare de medicamente diuretice (care cresc cantitatea de urină eliminată). Este suficient să pierdem 2% din cantitatea de apă pentru a ne deshidrata.

Setea

Când apare setea, deshidratarea s-a instalat deja. În lipsa unei cantităţi suficiente de apă, saliva este produsă în cantităţi mai mici, iar gura se usucă. Este indicat să nu aştepţi să îţi fie sete pentru a bea apă. De pildă, dacă faci efort fizic sau mişcare, cu atât mai mult bea apă regulat. Poţi bea 1 pahar cu apă (250 ml) la fiecare 30 de minute.

Culoarea închisă a urinei

Un bun indicator al nivelului de hidratare a organismului este culoarea urinei. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât ai un nivel mai mare de deshidratare. Totodată, o astfel de nuanţă este prezentă şi la prima urină de dimineaţă, ca efect al faptului că organismul a fost deshidratat în timpul nopţii. Contrar, urina pală sau incoloră este semnul hidratării corespunzătoare.

Scăderea tensiunii arteriale

Hipotensiunea arterială este un alt simptom al deshidratării. Lipsa unei cantităţi suficiente de apă în organism duce la o scădere a volumului de sânge circulant. Acest lucru implică şi irigarea necorespunzătoare a organelor, ceea ce poate atrage anumite complicaţii. În caz de deshidratare severă, pot apărea simptome precum ameţelile sau starea de leşin.

Durerea de cap

Apa joacă un rol important în procesele vitale ale corpului. Unele dureri de cap pot fi un semnal de alarmă trimis de organism în momentul în care nu este hidratat corespunzător. În condiţiile unui aport scăzut de apă, sângele are tendinţa de îngroşare, fiind afectată şi circulaţia acestui fluid, ceea ce poate duce la apariţia durerilor de cap.

Scăderea concentării

Când organismul are o cantitate insuficientă de apă, fluxul sangvin redus face ca organe precum creierul să fie mai puţin oxigenate. De aceea, se instalează simptome precum lipsa concentrării şi randamentul intelectual scăzut.

Tranzitul intestinal încetinit

Un aport redus de apă modifică şi consistenţa scaunului, care devine mai tare, implicit evacuarea lui este dificilă. Acest lucru duce la apariţia constipaţieiPe lângă un consum adecvat de apă, persoanele cu contipaţie trebuie să privilegieze fructele şi legumele şi să facă mişcare zilnic.

Uscăciunea pielii

Roşeaţa şi uscăciunea pielii sunt alte manifestări ale deshidratării. În condiţiile unui nivel scăzut de apă, pielea nu mai reuşeşte să facă faţă agresiunilor exterioare, din cauza alterării barierei cutanate. O piele deshidratată îşi pierde şi elasticitatea.    

Citeste si: Ce se poate întâmpla dacă nu bei suficientă apă

INFO

Confuzia este un semn posibil al deshidratării severe. Persoana afectată trebuie să primească apă şi/sau săruri de rehidratare şi să fie consultată de un medic.

Mai multe