Cum se tratează modern o boală frecventă la bărbați?

3 aprilie 2024   Sănătate

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați. De cele multe ori, în stadiile incipiente, această afecțiune nu provoacă simptome, iar în lipsa unor consultații și investigații regulate, de screening, diagnosticul este stabilit târziu. Din fericire, metodele de tratament au evoluat mult, iar în prezent cancerul de prostată poate fi tratat cu succes chiar și în stadii avansate.

Foto: Sanador

Riscul de apariție a cancerului de prostată crește odată cu înaintarea în vârstă, cei mai mulți pacienți dezvoltând această afecțiune după 60 de ani. Consultul urologic anual este indicat însă după vârsta de 50 de ani, pentru a permite depistarea timpurie a bolii, astfel încât tratamentul să fie mai puțin agresiv, iar șansele de vindecare mai mari.

Atunci când medicul suspectează un cancer de prostată, îi va recomanda pacientului să efectueze investigații specifice. Dozarea PSA este testul cel mai frecvent folosit, fiind asociat exclusiv cu afecțiunile prostatei. Dacă valorile acestui marker tumoral sunt ridicate, următorul pas constă în realizarea unui RMN multiparametric de prostată, care permite localizarea și evaluarea tumorii. Ultima etapă constă în efectuarea unei biopsii, care stabilește diagnosticul de certitudine. În funcție de stadiul tumorii și a extinderii acesteia, va fi stabilită abordarea terapeutică potrivită. Aceasta poate include tratament chirurgical pentru cancerul de prostată (prostatectomie), chimioterapie, radioterapie externă și internă, imunoterapie și terapie hormonală.

În prezent, tratamentul chirurgical de elecție pentru cancerul de prostată este chirurgia robotică. Prostatectomia radicală este o intervenție care necesită precizie maximă, pentru ca structurile anatomice aflate în imediata vecinătate să fie cât mai puțin afectate. Robotul chirurgical mărește de până la de 10 ori imaginile din câmpul operator, la rezoluție foarte bună, și permite realizarea de incizii fine și precise, în unghiuri imposibile mâinii umane, eliminând totodată tremurul fiziologic. Astfel, chirurgul poate exciza doar țesutul bolnav, fără să lezeze structurile vasculare și nervoase învecinate, păstrând astfel continența urinară și potența pacientului.  

La Centrul Oncologic SANADOR, tratamentul cancerului de prostată este realizat de medici de elită, cu metode și echipamente moderne, în funcție de indicația stabilită de Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Pacienții cu cancer de prostată au acces la consultații de specialitate, la investigații avansate și la proceduri performante de tratament oncologic, toate acestea fiind disponibile la Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru medical privat din țară destinat diagnosticului și tratamentului afecțiunilor oncologice.

Atunci când este recomandat tratament prin chirurgie robotică pentru cancerul de prostată, prostatectomia este realizată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară. Operațiile robotice sunt efectuate cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical existent în prezent, da Vinci Xi.

Pentru pacient, operația asistată robotic înseamnă risc redus de complicații, durată scurtă de spitalizare și recuperare rapidă. În timpul intervenției și postoperator, pacienții primesc asistență medicală avansată asigurată de echipa specializată în Anestezie și Terapie Intensivă, secția ATI de la Spitalul Clinic SANADOR fiind acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă.

Mai multe