Colesterolul mare, mereu motiv de alarmă? Ce spun cardiologii?
În contradicție cu credința populară, colesterolul ridicat nu este întotdeauna un pericol.
De obicei, orice discuție despre colesterol îl prezintă ca pe ceva periculos. În cele mai multe contexte, colesterolul ridicat este considerat rău și de evitat. Există o bună explicație pentru acest lucru: colesterolul LDL ridicat poate duce la acumularea de placă în artere, crescând astfel riscul de boli de inimă.
Dar colesterolul ridicat nu este întotdeauna motiv de alarmă. Uneori, nu este deloc motiv de îngrijorare.
Ce este colesterolul?
Colesterolul joacă un rol important în organism deoarece este folosit pentru construirea celulelor și producerea de vitamine și hormoni. Există două surse de colesterol: ficatul (care produce tot colesterolul de care are nevoie organismul) și alimentele de origine animală, precum carnea de pui și lactatele. Consumul excesiv al acestor alimente poate determina ficatul să producă mai mult colesterol decât are nevoie organismul. Atunci când acest lucru se întâmplă, prea mult colesterol poate circula în sânge, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare.
Colesterolul genetic mare, poate să nu fie atât de periculos. Foto: Shutterstock
Este important să facem distincția între colesterolul LDL și colesterolul HDL. Colesterolul LDL este „rău”, putând crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral atunci când nivelurile sunt prea mari. Colesterolul HDL este „bun” și nivelurile ridicate ale acestuia pot reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Dr. Christopher Davis, cardiolog intervenționist și fondator al Reveal Vitality, explică faptul că în organismul nostru se produce colesterol în mod natural, iar unele persoane produc în mod natural mai mult colesterol decât altele. „Ești 'hiperproducător', ceea ce înseamnă că ficatul tău produce mai mult colesterol în funcție de genetica ta”, spune el. Aproximativ 15% până la 20% din populație sunt hiperproducători de colesterol.
Dr. Davis explică și existența „hiperabsorbitorilor” de colesterol, persoane care au o predispoziție să absoarbă mai mult colesterol din alimentație. „Hiperabsorbitorii” sunt mai expuși riscului de boli cardiovasculare din cauza acestei predispoziții genetice.
„Genetica este cauza colesterolului ridicat la aproape toți pacienții cu niveluri persistent ridicate de colesterol. Dieta joacă, desigur, un anumit rol, dar colesterolul ridicat persistent este între 70% și 80% genetica, și între 20% și 30% dieta și stilul de viață”, spune Dr. Arash Bereliani, cardiolog, director medical al Institutului pentru Cardiologie și Medicină Preventivă Beverly Hills.
De ce colesterolul ridicat nu este mereu rău
Iată ce poate fi confuz în privința colesterolului: uneori, colesterolul ridicat reprezintă un motiv de îngrijorare, iar alteori nu. „Ești una dintre persoanele cu niveluri ridicate de colesterol și nu dezvolți niciodată boli de inimă deoarece ești protejat de alte gene”, spune Dr. Bereliani.
Dr. Bereliani subliniază că un colesterol ridicat nu este echivalent cu o boală de inimă. „Acumularea de plăci în artere este un proces complex și necesită alți factori în afara colesterolului. Colesterolul ridicat este doar unul dintre mulții factori care cauzează boli de inimă și, dacă nu ai și alți factori necesari pentru a cauza plăci, atunci s-ar putea să nu dezvolți niciodată boli de inimă. Prin urmare, nu toți cei cu colesterol ridicat vor avea nevoie de tratament cu medicamente pentru colesterol”, explică el, adăugând că, din nefericire, unii oameni care nu au nevoie de medicamente pentru colesterol le iau inutil și trăiesc cu efecte secundare adverse ale acestor medicamente când nu ar trebui să le ia, din start.
De aceea, spune el, este important să lucrezi cu un cardiolog dacă ai colesterol ridicat. Un cardiolog te poate ajuta să identifici cauza prin teste avansate și să determini dacă un medicament pentru colesterol ar fi util sau dăunător.
„Testarea avansată a lipidelor ne permite să ne uităm la dimensiunea particulelor de [colesterol] și ne permite să ne uităm la markerii de inflamație, ceea ce este important deoarece colesterolul în sine nu cauzează boala de inimă,” spune Dr. Davis, explicând că acesta este un mod bun de a ști cu adevărat cât de mare este riscul tău. Cercetările științifice arată că oamenii cu particule mici de colesterol sunt mai expuși riscului de boli de inimă decât cei cu particule mari de colesterol.
Dacă ai colesterol ridicat din cauza geneticii, este posibil să ai nevoie de medicamente pentru colesterol, sau poate nu. Singura modalitate de a ști sigur este să consulți un cardiolog. Odată ce știi care nivelul colesterolului, și care sunt markerii de inflamație, tu și medicul tău puteți stabili un plan astfel încât inima ta să rămână sănătoasă pentru mulți ani de acum inainte.
Sursa: Parade.com