Ulcerul perforat îţi poate pune viaţa în pericol. Sfatul medicului
Perforația ulcerului este o urgență medicală. Dacă te confrunți cu dureri intense în capul pieptului și ai un istoric vechi de boală ulceroasă, nu aștepta ca problema să se agraveze și mergi imediat la medic!
Şi infecția cu Helicobacter pylori contribuie la dezvoltarea ulcerațiilor și la perforarea lor.
Ulcerul poate fi superficial sau poate afecta întreaga grosime a peretelui gastroduodenal. Când depășește tubul digestiv și evoluează către un organ vecin, care astupă defectul, se numește ulcer penetrant, explică dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală. Adesea, penetrația apare posterior în pancreas, mai rar în ficat. Dacă leziunea se produce anterior, unde stomacul și duodenul nu vin în contact cu alt organ, se numește ulcer perforat, o afecțiune foarte gravă, cu mortalitate mare.
Când ulcerul perforează, sucul gastric, bila, uneori și alimente parțial digerate se revarsă direct în cavitatea peritoneală. În acest caz, boala ulceroasă trece pe plan secund, afecțiunea principală devenind peritonita generalizată - o condiție medicală care afectează rapid și grav organele din jur. De asemenea, perforarea ulcerului poate duce la pierderi semnificative de sânge, complicații cardiace, respiratorii și digestive. Ulcerul perforat este mai frecvent la bărbați, la fumători, asociat unui stres major sau abuzului anumitor medicamente (de exemplu, antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina). De cele mai multe ori, pacienții au un istoric vechi de boală ulceroasă neglijată.
Vezi şi: Ce afecţiuni digestive poţi trata cu apele sufuroase din staţiunile româneşti
Care sunt simptomele
Pe fondul acestei suferințe cronice, apar brusc dureri foarte mari, inițial în capul pieptului, coborând ulterior pe laterale, spre bazin. Adesea sunt descrise, precum „lovituri de cuțit” sau „arsuri puternice”, care se înrăutățesc la mișcare. Complicația se asociază cu grețuri, vărsături, modificări de tranzit intestinal scădere a tensiunii arteriale, extremități reci, puls frecvent, respirație superficială, confuzie mentală, slăbiciune extremă, palpitații și anxietate. Mai rar, imediat ce s-a produs perforarea, organul afectat este acoperit de prapur, numit medical „epiploon”. În acest caz, simptomele se pot ameliora - este cazul ulcerului perforat acoperit.
Ce spune medicul
"Având în vedere riscul vital, diagnosticul ulcerului perforat trebuie stabilit de urgență. Dacă pentru ulcerul necomplicat, endoscopia digestivă superioară este cea mai bună metodă de diagnostic, pacienții la care se suspicionează o perforație sunt supuși imediat unui examen CT (tomografie computerizată). Acesta evidențiază prezența de aer direct în cavitatea abdominală și, după instalarea peritonitei, și lichidul acumulat anormal în abdomen. În imensa majoritate a cazurilor de ulcer perforat, intervenția chirurgicală este obligatorie. Tratamentul chirurgical trebuie instituit cât mai rapid posibil. Defectul tubului digestiv poate fi înlăturat ca atare, de regulă prin abord minim invaziv (laparoscopic sau robotic). Alteori, leziunea ulceroasă este eliminată împreună cu o porțiune din organul afectat. Indiferent de procedura aleasă, intervenția chirurgicală promptă rămâne principala metodă de tratament și crește șansa de supraviețuire a pacientului cu ulcer perforat", explică dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală.