Studiu: Dieta poate fi de vină pentru boala Alzheimer

22 februarie 2023   Ce te doare

Convingerea că demența este rezultatul direct al îmbătrânirii nu este reală, arată studii recente. Având în vedere acest lucru, cercetătorii continuă să descopere mecanismele și factorii de risc care pun bazele stării de bine a creierului.

Recent, s-a descoperit că pacienții cu boala Alzheimer au niveluri ridicate ale unui anumit tip de zahăr în creier și că prezența zahărului poate juca un rol major în riscul de demență.

Studiul, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a constatat că fructoza ar fi cheia pentru un posibil tratament al bolii Alzheimer. Ea este un tip de zahăr care se găsește în mod natural în fructe, sucuri de fructe, unele legume și miere. Fiind un înducitor natural, fructoza este, de asemenea, o componentă de bază a zahărului de masă și siropului de porumb, care este folosit pentru a aroma multe alimente și băuturi procesate.

Johnson și echipa sa au sugerat că boala Alzheimer este o adaptare dăunătoare a unei căi de supraviețuire evolutivă folosită de animale și de strămoșii noștri îndepărtați în perioadele de penurie.

„Un principiu de bază al vieții este să asigure suficientă hrană, apă și oxigen pentru supraviețuire.Multă atenție s-a concentrat pe răspunsurile acute de supraviețuire la hipoxie și foamete. Cu toate acestea, natura a dezvoltat o modalitate inteligentă de a proteja animalele înainte ca criza să apară efectiv”, au declarat autorii studiului pentru Express.

Când s-au confruntat cu posibilitatea înfometării, primii oameni au dezvoltat un răspuns de supraviețuire care i-a trimis să caute hrană.Căutarea hranei necesită concentrare, evaluare rapidă, impulsivitate, comportament explorator și asumare de riscuri. Practica este îmbunătățită prin blocarea a tot ceea ce iese în cale, cum ar fi amintirile recente, și aici intervine fructoza.

Zahărul ajută la umezirea acestor centre, permițând să se concentreze mai mult pe colectarea alimentelor.

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus au descoperit că întregul răspuns de căutare a fost pus în mișcare de metabolismul fructozei, indiferent dacă aceasta a fost consumată sau doar produsă în organism.

Mai mult, echipa a observat că fructoza a redus fluxul de sânge către cortexul cerebral al creierului implicat în autocontrol, precum și hipocampul și talamusul.

Johnson a spus: „Credem că inițial, reducerea dependentă de fructoză a metabolismului cerebral în aceste regiuni a fost reversibilă și menită să fie benefică. Dar,  reducerea cronică și persistentă a metabolismului cerebral determinată de metabolismul recurent al fructozei duce la atrofie progresivă a creierului și la pierderea neuronilor cu toate caracteristicile bolii Alzheimer.”

De la o dietă sănătoasă la exerciții fizice, există multe modalități de a reduce riscul de demență. Foto: Shutterstock

Cercetătorii bănuiesc că, în timp ce răspunsul de supraviețuire a ajutat oamenii din vechime, acum duce la excesul de alimente bogate în grăsimi, zaharuri și sărate, determinând producția de fructoză în exces.

În mod îngrijorător, fructoza produsă în creier poate duce la inflamație și în cele din urmă la boala Alzheimer.

„Puteți găsi niveluri ridicate de fructoză și în creierul persoanelor cu Alzheimer”, a spus Johnson.

Cercetătorii au adăugat că acum sunt necesare mai multe studii alimentare și farmacologice pentru a examina dacă reducerea fructozei poate beneficia, preveni sau gestiona starea de jefuire a creierului.

Citește și Cum poți refolosi pliculețele de ceai?

Mai multe