Știi care sunt cele 10 porunci ale prevenirii cancerului?

1 iulie 2022   Ce te doare

Află de la specialiștii Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, din Cluj-Napoca, cele 10 porunci ale prevenirii cancerului!

 1. Evită tutunul, inclusiv expunerea la fumatul pasiv.

Câteva obiceiuri sănătoase pot ține cancerul la distanță. Foto: Shutterstock. 

Fumatul este una din cauzele majore de imbolnăvire și mortalitate în intreaga lume, fiind știut că speranța de viață a unui fumator este cu 5 – 20 de ani mai mica decât a celor care nu fumează.

2. Mâncă corect.

Reduceți consumul de grăsimi saturate și de carne roșie, care pot crește riscul de cancer de colon și la o formă mai agresivă de cancer de prostată. Creșteți consumul de fructe, legume și cereale integrale.

3. Fă exerciții fizice în mod regulat.

Activitatea fizică a fost pusă în legătură cu un risc redus de cancer de colon. De asemenea, exercițiile fiziceajută la reducerea riscului apariției cancerului de sân. Exercițiile fizice vă vor ajuta să vă protejați, chiar dacă nu slăbiți.

4. Fără kilograme în plus

Obezitatea crește riscul multor forme de cancer. Caloriile contează; dacă aveți nevoie să slăbiți, consumați mai puține calorii și ardeți mai multe prin exerciții fizice.

5. Nu alcoolului

Crește riscul de cancere ale gurii, laringelui (cutia vocală), esofagului (conducta alimentară), ficatului și colonului; de asemenea, crește riscul de cancer de sân la femei. Fumatul crește și mai mult riscul multor tumori maligne induse de alcool.

6. Fără expunerea inutilă la radiații

Efectuați investigatii de imagistică medicală doar atunci când aveți nevoie de ele. Verificați dacă în locuința dumneavoastră există radon rezidențial, care crește riscul de cancer pulmonar. Protejați-vă de radiațiile ultraviolete din lumina soarelui, care cresc riscul de melanom și alte tipuri de cancer de piele. Dar nu vă îngrijorați de radiațiile electromagnetice de la liniile de înaltă tensiune sau de radiațiile de radiofrecvență de la microunde și telefoane mobile. Acestea nu provoacă cancer.

7. Evită expunerea la substanțe toxice

Industriale și de mediu, substanțele toxice, cum ar fi fibrele de azbest, benzenul, aminele aromatice și bifenilii policlorurați (PCB) cresc riscul de cancere.

8. Ai grijă să previi infecțiile care contribuie la apariția cancerului

Virusurile hepatitei, HIV și virusul papiloma uman, care se transmit de la o persoană la alta cresc riscul persoanei de a face cancer. 

9. Fă din somnul de calitate, o adevărată prioritate

Somnul insuficient este asociat cu creșterea în greutate, care este un factor de risc pentru cancer.

10. Luați suficientă vitamina D

Mulți experți recomandă acum între 800 și 1.000 UI pe zi, un obiectiv aproape imposibil de atins fără a lua un supliment. Dovezile medicale sugerează că vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată, cancer de colon și alte tumori maligne.

Mai multe