Respirație șuierătoare și dureri în piept? Iată ce ar putea fi!

10 iunie 2022   Ce te doare

Extenuarea ce se instalează rapid după efecturarea exerciților fizice, tusea, respirația greoaie și șuierătoare, dar și durerea din zona pieptului pot fi simptome ale spasmului bronșic. Bronhospasmul sau spasmul bronșic nu reprezintă o afecțiune medicală în sine, ci mai mult, o situație medicală rezultată din cauza unor afecțiuni deja existente, precum astmul, alergiile sau infecțiile.

Principalii factori de risc ai spasmului bronșic

Spasmul bronșic este adesea asociat cu prezența astmului. Acest aspect este explicat prin faptul că, în cazul persoanelor astmatice, bronhiile, ramnificațiile traheei care duc aerul către alveolele pulmonare, se îngustează, îngreunând respirația. Totuși, deși este mai des întâlnit în rândul persoanelor care suferă de astm, spasmul bronșic poate afecta și fumătorii înrăiți, persoanele care suferă de alergii sau de infecții. Uneori, bronhospasmul poate apărea și în situații ocazionale, precum în urma unor exerciții fizice intense, mai ales în cazul celor care nu sunt obișnuiți cu efortul fizic, cât și atunci când se inspiră o cantitate prea mare de aer rece. Persoanele care lucrează ca pompieri, oameni de serviciu, sudori și fermieri au un risc mai mare să sufere un spasm bronșic decât restul persoanelor, din cauza faptului că sunt expuse chimicalelor, fumului și a altor substanțe nocive, care pot favorize bronhospasmul.

Durerile de gât și de stomac, alte simptome asociate bronhospasmului

Pe lângă tuse, respirație șuierătoare și durere în piept, este posibil să resimți și durere în gât, dar și disconfort abdominal. De asemenea, în cazul unei tuse severe și a gâtului iritat, poate apărea și secreția de mucus, fapt ce îngreunează și mai mult respirația, informează webmd.com. Dacă spasmul bronșic este sever, mușchii pieptului tind să se încordeze din ce în ce mai mult, se instalează oboseala și poți avea chiar febră. De aceea, în cazul spasmelor bronșice extrem de dureroase și persistente trebuie să te adresezi medicului specialist pneumolog.

Tratamentul spasmului bronșic

În urma consultului medical specializat, medicul decide ce medicamente să prescrie în funcție de afecțiunea care determină apariția spasmelor bronșice. Astfel, acesta poate prescrie medicamente antiinflamatoare, corticosteroizi, antitusive, sau bronhodilatatori.

Anca-Teodora Popa

Mai multe