Problemele ginecologice care se manifestă prin dureri

15 iunie 2023   Ce te doare

Spargerea unui chist de dimensiuni mari poate declanșa o durere bruscă, intensă, care poate urca până în zona buricului. Foto: Shutterstock

Durerile pelviene se referă la disconfortul care apare în partea inferioară a abdomenului. În cazul femeilor, există numeroase probleme ginecologice care au ca simptom durerea pelviană.

Durerea în regiunea pelviană este adesea manifestare pentru diverse boli ginecologice, dar poate să apară şi în afecţiuni digestivem urinare sau în probleme musculo-scheletice. Durerea poate să apară brusc sau se instalează treptat, ori apare şi dispare. Totodată, se pot resimţi sub forma unor crampe.

Durerile pelvine și abdominale pot avea o multitudine de cauze ginecologice. Controlul medical periodic și consultarea medicului ori de câte ori există o problemă contribuie la prevenirea complicațiilor asociate diverselor entități patologice.

Dismenoreea

Sub acest nume este cunoscută durerea asociată menstruației, pe care fiecare femeie o percepe diferit: ca o senzație de presiune puternică la nivelul abdomenului și al pelvisului sau sub forma unor crampe intense. Multe femei cred că dismenoreea este normală. Este indicată să fie consultat medicul dacă durerea împiedică desfăşurarea activităţilor zilnice sau dacă este însoţită de greaţă sau de vărsături.

Chisturile ovariene

Formațiuni asemănătoare unui săculeț plin cu lichid, chisturile ovariene apar frecvent la femeile de vârstă fertilă și sunt adesea inofensive. Când sunt însoţite de durere abdominală ori de senzație de presiune la nivelul coapselor, al zonei lombare sau al pelvisului, este posibil să fie vorba despre chisturi de mărimi mari. În cazul chisturilor mari sau care își continuă creșterea este nevoie de tratament medicamentos sau chirurgical.

Fibromul uterin

Tumoră benignă care crește în peretele uterului, fibromul uterin este o tumoră beingnă (necanceroasă), care apare frecvent. Astfel, peste 70% dintre femei dezvoltă măcar un fibrom uterin în perioada în care sunt fertile. Majoritatea dintre acestea nu au niciun fel de simptom. Când însă fibromul creşte în dimensiuni, poate să fie însoţit de o durere surdă la nivelul pelvisului, precum şi de: menstruații abundente, sângerare în timpul contactului sexual, constipaţie, durere de spate şi de dificultăţi de urinare. Dacă irigarea cu sânge a fibromului este întreruptă, poate să apară durerea acută, ascuțită, intensă. În acest caz, este nevoie de intervenție medicală imediată.

Vezi şi: Cum tratezi fibromul uterin fără operaţie. Embolizarea salvează uterul

Boala inflamatorie pelvină

Inflamație a organelor reproductive feminine, boala inflamatorie pelvină poate afecta ovarele, trompele uterine sau uterul. Această afecţiune este cauzată de o infecție bacteriană ascendentă. Cu tratament adecvat şi instituit rapid, durerea poate dispărea. În cazul în care se cronicizează, poate cauza probleme de fertilitate.

Endometrioza

Boala apare atunci când endometrul, țesutul care căptușește interiorul uterului, se dezvoltă la suprafața altor organe. Această afecțiune determină durere abdominală cronică. „La unele femei, durerea asociată endometriozei este de-a dreptul debilitantă. De obicei, ea este mai puternică la menstruație, dar la unele femei este intensă și în alte perioade ale lunii. Există cazuri în care durerea este declanșată de defecare sau urinare, de contactul sexual sau de anumite mișcări.

Durerea asociată endometriozei nu se limitează la zona pelvină, ci se poate extinde și în abdomen. Există cazuri foarte rare în care endometrioza afectează inclusiv diafragmul și plămânii. Endometrioza poate cauza infertilitate”, explică  dr. Laura Mustață, medic ginecolog.

 

Mai multe