Nu doar lipsa apei te deshidratează! Iată şi alte cauze mai puţin ştiute!

4 mai 2024   Ce te doare

Urina mai închisă la culoare, buzele uscate și amețelile ar putea indica faptul că nu ai băut destulă apă. Este bine de ştiut că există şi unele boli sau condiţii medicale care duc la deshidratare.

Fără o cantitate suficientă de apă, organismul nu poate funcţiona corespunzător. Manifestările deshidratării sunt variate şi pot include: ameţelile, durerile de cap, uscarea gurii, a pielii şi a buzelor, lipsa transpiraţiei, confuziile, creşterea ritmului cardiac, confuzia.

Deshidratarea poate fi influenţată şi de unele afecţiuni sau stări care favorizează pierderea de lichide, perturbă echilibrul fluidelor din organism sau necesită un consum mai mare de apă ca de obicei.

Febra

Să bei apă când ai febră, dureri în gât, presiune în sinusuri sau te simți rău este foarte important. Când temperatura crește, organismul încearcă să se răcească prin transpirație. Acest mecanism natural de răcire are ca rezultat pierderea de lichide prin transpirație, crescând nevoia de hidratare a organismului.

Simptome precum pofta de mâncare scăzută, diareea sau vărsăturile pot duce la pierderea mai multor lichide din organism, agravând deshidratarea. Deosebit de periculoase sunt situațiile în care corpul se luptă cu infecții bacteriene sau virale, sau cu otrăvirea alimentară deoarece în aceste situații deshidrataea se poate instala rapid.

Vezi şi: Oboseală inexplicabilă? Acestea ar putea fi cauzele!

Diabetul

Această afecțiune este caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge apărute din cauza incapacității organismului de a produce sau de a utiliza în mod corespunzător insulina. Acestă stare metabolică stimulează însă şi deshidratarea. În primul rând, nivelurile crescute ale zahărului din sânge duc la creșterea urinării, determinând organismul să piardă mai multă apă. În al doilea rând, diabetul poate duce și la sete permanentă, obligând bolnavii să bea mai mult, dar dacă nu este gestionată corespunzător situația, acest ciclu poate duce la pierderea excesivă de lichide.

Boli de rinichi

Organe pereche, rinichii au roluri multiple, printre care curăţarea sângelui de substanțele toxice sau nefolositoare și de surplusul de apă, care sunt eliminate prin urină, reglarea tensiunii arteriale și păstrarea echilibrul mineralelor în corp. Bolile de rinichi perturbă fluxul acestor responsabilități vitale. O funcție afectată și limitată a rinichilor poate afecta eliminarea deșeurilor și a surplusului de lichide. O recenzie medicală din 2022 arată că bolile de rinichi pot contribui la deshidratarea organismului. Acest lucru se întâmplă deoarece tratamentul bolilor de rinichi poate include diuretice, medicamente destinate să scoată excesul de lichide, lucru care poate duce la deshidratare dacă se îndepărtează prea mult lichid. 

Îmbătrânirea

Înaintarea în vârstă poate duce la o scădere naturală a senzației de sete. În plus, potrivit unei recenzii din 2021 publicată în Arhivele de Gerontologie și Geriatrie din SUA, adulții în vârstă pot avea dificultăți de mișcare, diverse forme de handicap locomotor și se pot teme să meargă prea des la baie, de aceea, evită să bea apă.

De asemenea, conținutul total de apă din corp scade treptat odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce înseamnă că adulții în vârstă se pot deshidrata mai repede decât cei mai tineri.

Consumul de alcool

Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism din SUA, alcoolul poate suprima eliberarea hormonului vasopresină, care ajută la reglarea apei în organism.

Inclusiv simpotomele post-beție, precum acea durere de cap puternică, setea excesivă și oboseala din ziua următoare, sunt simptome comune numite mahmureală, dar care indică deshidratare.

Tulburări de alimentație

Anorexia nervoasă și bulimia pot crește riscul de deshidratare ca urmare a diferitelor comportamente negative în relația cu alimentele. Mai exact, astfel de tulburări pot fi însoţite şi de abuz de laxative, de vărsături și restricție de alimente care conțin lichide și băuturi calorice. Persoanele cu anorexie nervoasă pot evita apa, la fel ca şi alimentele, în încercarea de a controla dimensiunea corpului.

Mai multe