Medic: Ca să reducem riscul de cancer colorectal trebuie să...
Pentru conştientizarea riscului de cancer colorectal, medicul Alexis FREITAS, specialist chirurgie coloproctologică, atrage atenţia asupra unor lucruri pe care orice adult ar trebui să le ştie.
1. Ce factori pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal?
Factorii principali de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal includ sedentarismul, supraponderalitatea, fumatul, dieta săracă în fibre, consumul de alcool, consumul excesiv de carne roșie, precum și consumul insuficient de fructe și legume, împreună cu predispoziția genetică.
2. În cazul acestui timp de afecțiune, care sunt cele mai frecvente simptome?
Simptomele cancerului colorectal pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni, însă principalele indicii ale acestui tip de cancer sunt sângele în scaun și durerea abdominală, în special în stadiile avansate. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la un control medical, deoarece durerile abdominale pot ascunde probleme grave de sănătate.
3. Când este cel mai des identificat acest tip de cancer?
Stadiul în care este depistat acest tip de cancer diferă de la țară la țară. În țările unde există un program de screening și pacienții vin regulat la investigații de prevenție, cum este colonoscopia, cancerul colorectal este depistat în stadii incipiente.
4. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticare?
Principalele analize pe care le recomandăm sunt colonoscopia, CT/RMN (dacă colonoscopia nu este posibilă), teste histopatologice, teste de sânge și de scaun.
5. Cum putem reduce risul dezvoltării cancerului colorectal?
Ca să putem reduce riscul dezvoltării acestui cancer, trebuie să mergem la controlul anual, iar dacă am trecut de vârsta de 50 de ani recomandăm să fie făcut colonoscopia, la fiecare 5 ani sau în funcție de factorii de risc pe care îi avem.
6. Ce tratamente sunt recomandate pentru aceasă afecțiune?
Tratamentele recomandate acestui tip de cancer sunt: polipectomia endoscopică în primele stadii; chirurgia (chirurgie laparoscopică cu incideță unică, chirurgie laparoscopică, chirurgie convențională); radioterapia și chimioterapia. Acestea sunt cele reomandate în funcție de cât de avansată este boala.
Dr. Alexis FREITAS, specialist chirurgie coloproctologică, MBA, MSc, F.E.B.S, Wiener Privatklinik