În cât timp se detoxifică ficatul, după alcool?

10 aprilie 2023   Ce te doare

Vestea bună este că vindecarea începe la câteva săptămâni după ce renunțați la băutură, dar este nevoie să știi mai multe lucruri despre acest proces, scrie Cleveland Clinic.

Dintre toate organele corpului, ficatul este cel mai afectat atunci când vine vorba de alcool. Chiar dacă bei ocazional, sau faci excese doar în vacanțele cu pritenii, alcoolul poate totuși să-și lase amprenta. Și este un lucru foarte greu de inversat.

O lună de evitare a băuturii este suficientă pentru a-ți „restabili” funcțiile ficatului sută la sută?  Este adevărat că luarea unei pauze de la alcool pentru orice perioadă de timp va fi benefică în general, unele cercetări arătând că funcția hepatică începe să se îmbunătățească în doar două până la trei săptămâni, dar este nevoie de o detoxifiere completă pentru a obține cele mai multe beneficii, iar cât timp durează depinde de o varietate de factori personali.

Consumul de alcool afectează grav ficatul. Foto: Shutterstock

„Depinde de cât de multe daune au fost deja făcute, și dacă există complicații legate de daune”, explică medicul specialist în fucționarea ficatului Christina Lindenmeyer.

Dr. Lindenmeyer explică ce se întâmplă cu ficatul tău în urma consumului prelungit și moderat de alcool și cum ar arăta un proces de detoxifiere.

Ce daune produce alcoolul?

Ficatul tău are enzime care funcționează ca niște instrumente speciale pentru a ajuta la metabolizarea (descompunerea) diferitelor toxine care intră în organism, cum ar fi alcoolul.

Pe termen scurt, alcoolul este procesat de ficat în aproximativ o oră. În esență, să te simți „beat” vine de la ficat, și înseamnă că devine prea copleșit pentru a procesa în mod corespunzător alcoolul, astfel încât acesta se revarsă temporar în fluxul sanguin. De aici simptomele care te fac să te simți amețit sau bătut după mai multe băuturi alcoolice.sau chiar rău, după mai multe băuturi alcoolice.

Pe termen lung, consumul prelungit de alcool poate provoca leziuni severe ale ficatului.

Ficatul are o cale specifică pe care o urmează toxinele pentru a fi descompuse, așa că, dacă în timp, această cale devine copleșită de prea multe toxine, eficiența activității ficatului este afectată, deoarece organul nu mai poate ține pasul.

Anumite probleme de sănătate și boli pot apărea în ficat din cauza consumului de alcool pe termen lung, inclusiv:

- Boala ficatului gras.

-Ciroza hepatică.

-Hepatită alcoolică.

Dacă ficatul a fost afectat de consumul prelungit de alcool, există modalități de a-i oferi o pauză.

Poți face acești pași:

Oprește-te din băut

Prima și cea mai importantă linie de apărare este să te abții de la băut. „Abstinența este cea mai importantă intervenție și tratament”, notează dr. Lindenmeyer.

Acest lucru este uneori mai ușor de spus decât de făcut, desigur. Dacă ești un băutor, poate fi necesar să renunți la alcool pentru a-ți lăsa corpul să se adapteze. Dacă te confrunți cu simptome severe de sevraj, este bine să discuți cu medicul tău.

Dacă ești un băutor moderat sau ocazional, s-ar putea să descoperi că cea mai grea parte a renunțării la băutură sunt presiunile sociale. Încearcă să înlocuiești cocktail-ul sau berea obișnuită cu o opțiune fără alcool, inclusiv multe dintre mocktail-urile acum populare disponibile, astfel încât să te poți bucura în continuare de timpul cu prietenii fără a avea alcool în opțiuni.

Menține o dietă sănătoasă

Un alt lucru care va ajuta ficatul în călătoria de recuperare este o nutriție bună. Nu există nicio dietă minune, dar dieta mediteraneană, de exemplu, poate ajuta la umplerea unora dintre lipsurile nutriționale pe care le poți avea din cauza consumului de alcool.

„Optimizarea nutriției este, de fapt, cea mai importantă intervenție bazată pe dovezi, în afară de oprirea consumului de alcool”, subliniază dr. Lindenmeyer. Acest lucru se datorează faptului că, pentru o mulțime de oameni care se confruntă cu un fel de disfuncție hepatică, există riscul de a nu avea suficiente proteine, calorii sau vitamine.

Există, de asemenea, anumite alimente, cum ar fi ceaiul, peștele și nucile, care pot aduce beneficii funcției ficatului în multe feluri. Gândiți-vă la asta ca oferindu-vă ficatului un mic impuls în direcția corectă. „Terapia nutrițională este foarte importantă în ceea ce privește hrănirea ficatului și oferindu-i elementele de bază de care are nevoie pentru a se restabili”, spune dr. Lindenmeyer.

Cât durează până când ficatul tău se detoxifică de alcool?

Desigur, cu toții ne dorim să știm cât trebuie să ne abținem de la alcool, astfel încât corpurile noastre să se vindece complet de efectele acestuia.

Dar adevărul este că depinde de diferiți factori, cum ar fi:-

 Cantitatea de alcool pe care o consumi.

- Frecvența consumului de alcool.

- Orice alte afectiuni de sanatate pe care le poți avea.

- Vârsta și greutatea ta.

„Nu există un răspuns „unic”,” afirmă dr. Lindenmeyer. „Depinde de cât de multe daune au fost deja făcute și de eventualele complicații.”

Au fost efectuate unele cercetări privind modul în care abținerea de la alcool detoxifică ficatul în timp. O analiză din 2021 notează că mai multe studii au stabilit că două până la patru săptămâni de abstinență de la alcool, în cazul consumatorilor de alcool intens au ajutat la reducerea inflamației.

Pe scurt: câteva săptămâni vor ajuta. Dar cu cât te poți abține mai mult de la alcool, cu atât mai bine. Și dacă ficatul tău a experimentat efecte pe termen lung, medicul va recomanda abstinența de la alcool pe tot parcursul vieții pentru a-i permite să se detoxifice complet și să se recupereze.

„Pentru pacienții care au rămas cu ciroză după leziuni severe ale ficatului din cauza alcoolului, chiar și un pahar de alcool este toxic pentru ficat”, avertizează dr. Lindenmeyer.

Ar trebui să iei o pauză?

Pentru mulți dintre noi, alcoolul devine o rutină asociată cu ieșirile și petrecerea timpului cu cei dragi. Poate fi greu să observi că exagerezi, la început dacă corpul tău îți trimite semne de avertizare că este copleșit.

Alcoolul este adesea asociat cu socializarea împreună cu prietenii. Foto: Shutterstock

Iată câteva semne comune că ficatul tău este afectat serios de alcool:-

- Icter.

- Umflarea picioarelor și a gleznelor.

- Urina închisă la culoare.

- Durere abdominală.

- Greață sau oboseală cronică.

- Piele iritata.

- Sentimente constante de confuzie.

- Sângerări gastrointestinale.

Ce să știi dacă ești un băutor ocazional

Poate fi greu să găsești (sau chiar să știi) echilibrul. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), alcoolul ar trebui consumat cu moderație, ceea ce înseamnă o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel. Dacă ții pasul cu această medie (sau mai puțin), daunele cauzate de alcool sunt cel mai probabil minime.

Pe de altă parte, consumul excesiv de alcool este definit în general ca fiind patru băuturi pentru femei și cinci băuturi pentru bărbați într-o perioadă de două ore. Și chiar și episoadele ocazionale de consum excesiv de alcool pot avea efecte profunde asupra sănătății ficatului tău în timp.

În general, o mică pauză de la consumul de alcool nu va „detoxifia” complet ficatul, dar dacă ești predispus la excesul de alcool, poți observa mici îmbunătățiri ale sănătății, cum ar fi scăderea inflamației ficatului și creșterea energiei.

La fel cum un os rupt sau o infecție are nevoie de timp pentru a se vindeca, la fel și un ficat suprasolicitat. Deși acest lucru depinde de cantitatea de alcool pe care ai consumat-o de-a lungul anilor, ficatul dumneavoastră poate avea parte de o vindecare parțială în două până la trei săptămâni.

În funcție de amploarea leziunilor hepatice pe care o aveți, poate fi necesar să te abții complet de la alcool pentru a oferi ficatului cea mai bună șansă de recuperare. Discută cu un medic despre istoricul personal și despre ce este potrivit pentru tine.

Mai multe