Iată cum vede o persoană care are glaucom! Boala duce la orbire ireversibilă
Una dintre bolile oftalmologice pe care le putem preveni prin controale regulate este glaucomul.
În glaucom, pierderea vederii este ireversibilă. Foto: Shutterstock
Glaucomul, a doua cauză de orbire, după cataractă, este însoţit de creşterea presiunii intraoculare, care duce la afectarea nervului optic.
„Vederea pierdută din cauza glaucomului nu poate fi recuperată. Boala este ireversibilă, nu poate fi tratată, dar poate fi ţinută sub control. De aceea, este esenţial ca oamenii să meargă regulat la consultaţii, astfel încât medicul să poată prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul în care se află boala în acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacienţii diagnosticaţi să revină la medic, pentru urmărirea bolii,“ a declarat conf. dr. Vasile Potop.
Cum se depistează
„Măsurarea presiunii intraoculare, mai ales pentru pacienţii de peste 45 de ani, este obligatorie. Pe de o parte, pentru că este singurul mod în care putem preveni apariţia glaucomului – o boală ce nu poate fi vindecată şi care ne poate duce la orbire - iar, pe de altă parte, pentru că acesta este o afecţiune care nu doare, care se instalează lent, fără să anunţe, iar în momentul în care ne dăm seama, este mult prea târziu. De aceea este important pentru fiecare dintre noi să facem cel puţin un consult amănunţit al ochilor în fiecare an”, potrivit dr. Speranţa Schmitzer, medic primar la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.
Boala poate fi asimptomatică
Persoanele afectate de glaucom pot fi lipsite de simptome. Afecţiunea evoluează lent, pe parcursul mai multor ani. Mai întâi, este afectată vederea periferică. În cazul în care apar simptome, acestea pot fi: prezenţa halourilor în jurul punctelor luminoase, durerea oculară intensă, înroşirea ochilor, durerile de cap şi vederea înceţoşată.
Cum este afectată vederea
În imaginea A este vederea normală, iar în imaginea B apare vederea specifică glaucomului. Mai este numită şi vedere în tunel sau îngustarea câmpului vizual. Sursă: sciencedirect.com
Imagine specifică vederii afectate de glaucom. Foto: Shutterstock