Glaucomul, boala care afectează peste 140 000 de români

1 2 jpg jpeg

În cazul pacienţilor cu glaucom, presiunea intraoculară este crescută (patologic), ceea ce duce în timp la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informaţiilor de la ochi la creier. Pe măsură ce nervul optic se deteriorează, câmpul vizual al pacientului se îngustează, fapt care duce la pierderea treptată a vederii şi în final la orbire", se arată într-un comunicat al SRG, citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Glaucom, profesor doctor Dorin Chiseliţă, glaucomul, supranumit şi hoţul tăcut al vederii, este o afecţiune care nu are simptome în perioada de început a bolii. Pe măsură ce afecţiunea avansează, pacientul îşi va desfăşura cu mai multă dificultate activităţile de zi cu zi, va începe să se împiedice sau să se lovească de obiectele din jur.

„Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, însă în acel moment va fi deja târziu, boala fiind într-un stadiu avansat. Este important de subliniat că glaucomul nu este o boală reversibilă. Odată ce câmpul vizual al pacientului se îngustează, nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la o capacitate de 100%. Tratamentele disponibile astăzi, însă, sunt foarte eficiente în a opri evoluţia afecţiunii. De aceea este esenţial ca fiecare persoană, cu precădere cele din categoria persoanelor cu risc crescut, să meargă regulat la medic pentru un control oftalmologic", a spus medicul.

Potrivit specialiştilor, există anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a dezvolta glaucom şi anumiţi factori de risc precum: vârsta (în cazul persoanelor peste 60 de ani riscul creşte de 6 ori), persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (părinţi, fraţi, copii) diagnosticate cu glaucom prezintă o creştere de 4 — 9 ori a riscului, cele care suferă de afecţiuni cardiace sau diabet; persoanele care au presiune intraoculară crescută, cele cu miopie severă, cele care urmează un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular.

La nivel mondial, în perioada 6 — 12 martie se marchează Săptămână Mondială a Glaucomului, care urmăreşte să atragă atenţia asupra acestei afecţiuni şi să convingă cât mai multe persoane să meargă la medic.

Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global 80 de milioane de pacienţi suferă de glaucom, iar această afecţiune este responsabilă pentru 12% dintre cazurile de orbire.