De ce sinuciderile sunt frecvente în unele familii?
O mare parte din tulburările de personalitate și bolile mintale se dezvoltă pe fondul unei vulnerabilităţi genetice care se transmite la urmaşi. Din acest motiv, copiii şi adolescenţii care provin din familii în care părinţii sau rude apropiate s-au sinucis au nevoie de consiliere psihologică sau chiar psihiatrică pentru a preveni un eventual suicide, scrie Healthy Place
Revista citează un studiu danez care a analizat datele culese de un eșantion de 4.262 de persoane cu vârste cuprinse între 9 și 45 de ani care s-au sinucis și i-au comparat cu peste 80.000 de persoane dintr-un grup de control. Ei au evaluat istoricul de sinucidere al părinților și fraților, istoricul bolilor psihiatrice printre părinți și frați, precum și alte date.
Copiii celor boli psihice au nevoie de consiliere psihologică preventivă. Foto: Shutterstock
Rezultatele au arătat că cei cu antecedente familiale de sinucidere au avut de două ori și jumătate mai multe șanse de a-și lua viața decât cei fără un astfel de istoric. În cazul celor cu boli psihiatrice care necesită internare în spital a crescut riscul de sinucidere cu aproximativ 50 la sută pentru cei care nu au avut ei înșiși un istoric de probleme psihiatrice.
Ambele tipuri de antecedente familiale au sporit riscul, dar efectul a fost cel mai puternic pentru persoanele a căror istorie familială a inclus atât sinucidere, cât și boli psihiatrice. În cercetările au descoperit că sinuciderea în cadrul unumitor familii este mai frecventă deoarece comportamentul suicidar poate fi transmis genetic, în parte, iar pe de altă parte, poate fi învățat.
„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care demonstrează că cei doi factori familiali, sinuciderea și boala psihiatrică acționează în mod independent la creșterea riscului de sinucidere”, spune dr. Ping Qin, autor principal și cercetător la Centrul Național pentru Registru. cercetare bazată la Universitatea Aarhus din Danemarca.
Un alt studiu realizat în Suedia de o echipă internaţională de cercetători şi publicat în “The Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry” arată faptul că riscul de suicid în cazul copiilor care au un părinte ce a decedat în acest mod este dublu comparativ cu tinerii care nu şi-au pierdut părinţii. Studiul a indicat şi faptul că, atunci când suicidul părinţilor se produce după ce copiii depăşeau vârsta de 18 ani, acest fapt nu le mai influenţează comportamentul.
De asemenea, studiile au indicat, în cazul copiilor cu părinţi sinucigaşi, o rată crescută a spitalizărilor date de tentativele de suicid, depresie, episoade psihotice şi tulburări de personalitate. Cercetătorii au observat, de asemenea, un risc crescut de comportament antisocial care poate conduce la infracţionalitate.
Citește și Ce factori cancerigeni ușor de evitat îți strică AND-ul?