Ce teste de screening sunt necesare în cazul copiilor? Răspunde medicul pediatru Lăcrămioara Dobrin
Analizele periodice sunt necesare și pot da informații prețioase, dar nu trebuie confundate cu testele de screening.
Potrivit medicului pediatru screeningul este necesar dacă există un istoric familial, predispoziții sau risc genetic pentru o anumită boală.
Testele de screening pentru alergii sunt foarte utile. Foto: Shutterstock
Extrem de important este screeningul anemiei feriprive, respectiv cea produsă prin deficit de fier. Analiza se face în jurul vârstei de un an, mai ales la copiii alăptați, dar este utilă tuturor bebelușilor la această vârstă. Deficitul de fier poate avea efecte negative importante, în condițiile în care este foarte simplu și eficient și de identificat, și de tratat.
„Anemia feriprivă, fără să fie singura formă de anemie la copil, este cea mai frecventă în segmentul de vârstă cuprins între șase luni și un an. Apare mai ales în cazul copiilor alăptați, la care diversificarea s-a facut cu dificultate sau în cazul celor care nu primesc cantități suficiente de alimente bogate în fier (carne roșie, cereale integrale fortificate etc), iar în absența analizelor nu știm care este situația. Acesta este motivul pentru care screening-ul implică hemoleucograma și feritina. Anemia prin carența de fier impune și o monitorizare prin teste periodice de laborator care verifică valoarea hemoglobinei și feritinei și în funcție de acestea se stabilește și doza de fier necesară ca tratament și sunt eliminate sau confirmate alte patologii ale sângelui”, a precizat dr. Lăcrămioara Dobrin.
Medicul pediatru Lăcrămioara Dobrin recomandă părinților efectuarea unui screening înainte de intrarea în colectivitate, dar și în cazul unui istoric familial de boli cronice, precum și pentru copiii care au fost diagnosticați cu afecțiuni cronice.
Diagnosticul alergiilor
Alergiile la copii se manifestă printr-o reacție specifică (urticarie sau reacții cutanate, strănut și rinoree, edeme, astm sau reacție anafilactică) ca urmare a unei sensibilități organice la medicamente, alimente sau factori din mediu. O reacție alergică poate să apară la orice vârstă și se poate instala inclusiv la compuși și substanțe care anterior au fost perfect tolerate. Există alergiile la medicamente - care pot da reacții organice severe - alergiile la alimente (lapte, cereale, oleaginoase, pește, unele fructe sau ouă) și la mediu (polenul, praful, acarienii, veninul de albină, părul sau pielea animalelor de companie și altele).
Alergia poate fi ameliorată prin desensibilizare, eventual tratamente homeopatice sau terapie simptomatică și prin evitarea contactului cu factorul alergen. Dar pentru a putea face asta trebuie identificați alergenul sau alergenii responsabili.
„Există o serie de teste pentru diagnosticarea și monitorizarea copiilor care suferă de alergii. Printre acestea: panelul de alergeni alimentari, respiratori sau mixt, panelul pentru intoleranțe alimentare, dozarea diaminoxidazei (enzima responsabilă de metabolismul histamine) și, mai important, testul genetic pentru dozarea intoleranței la histamină și testul ALEX pentru 282 de alergeni.”, precizează dr. Lăcrămioara Dobrin.