Ce legătură există între localizarea grăsimii pe corp și formarea de cheaguri de sânge?

19 octombrie 2022   Ce te doare

Locul de la nivelul corpului unde se află excesul de greutate pare să afecteze riscul apariției cheagurilor de sânge la persoanele de vârstă mijlocie, dar afectează diferit bărbații și femeile, precizează Express.

Se cunoaște deja faptul că obezitatea este un factor de risc pentru formarea de cheaguri de sânge care pun viața în pericol. Ea determină creșterea presiunii în abdomen, ceea ce poate reduce capacitatea corpului de a returna sângele din picioare. Un studiu, publicat în revista „Circulation: Journal of the American Heart Association”, oferă o perspectivă mai profundă asupra acestui factor de risc, investigând rolul distribuției greutății.

În privința trombilor, grăsimea abdominală la femei nu este la fel de periculoasa ca in cazul bărbaților. Foto: Shutterstock

Constatarea cheie a studiului este că femeile sunt expuse unui risc mai mare atunci când au kilogramele în plus pe șolduri, în timp ce bărbații sunt expuși riscului crescut atunci când grăsimea este în jurul taliei.

Rezultatele contestă cercetările anterioare care au sugerat că mărirea circumferinței șoldului protejează împotriva cheagurilor de sânge.

În ciuda diferenței de gen, riscul general legat de distribuția greutății a fost observat în întreaga cohortă de vârstă mijlocie implicată în studiu.

Rezultatele provin dintr-un studiu prospectiv de 10 ani, în care oamenii de știință danezi au evaluat relația dintre masa corporală, distribuția greutății și incidența cheagurilor de sânge în vene - o afecțiune cunoscută sub numele de tromboembolism venos (TEV) - la 27.178 de bărbați și 29.876 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani la momentul intrării în studiu.

Pe parcursul studiului de 10 ani, 641 de evenimente TEV au avut loc conform dosarelor medicale.

Tromboembolismul (TEV), o cauză importantă a bolii și a decesului la adulți apare atunci când un cheag se eliberează dintr-un vas de sânge și blochează altul, de obicei pe ruta de la picioare la plămâni.

Echipa daneză a găsit asocieri pozitive semnificative statistic între TEV și toate măsurătorile dimensiunii corpului, inclusiv greutatea corporală, indicele de masă corporală (IMC), masa totală de grăsime corporală, circumferința taliei și circumferința șoldului, atât în ​​rândul bărbaților, cât și al femeilor. Asociațiile au fost aceleași indiferent de tipul de TEV.

Cercetătorii au observat o relație directă între TEV și distribuția greutății la ambele sexe.

Circumferința mare a șoldului a fost asociată pozitiv cu TEV la femei, dar nu și la bărbați, în timp ce circumferința taliei a fost asociată pozitiv cu TEV la bărbați, dar nu la femei.

Această relație a fost independentă de alți factori de risc, cum ar fi fumatul, activitatea fizică, înălțimea, hipertensiunea, diabetul, colesterolul și, în rândul femeilor, utilizarea terapiei de substituție hormonală.

„IMC-ul este un marker al excesului de greutate și se corelează bine cu conținutul de grăsime corporală la adulți; cu toate acestea, nu ia în considerare distribuția grăsimii corporale”, a spus Marianne Tang Severinsen, medic și autoarea principală a studiului și cercetătoare în Departamentul de Epidemiologie clinică la Spitalul Universitar Aarhus din Aalborg, Danemarca.

Bărbații sunt expuși unui risc crescut atunci când grăsimea este în jurul taliei

„Toate tipurile de obezitate cresc riscul de tromboembolism, dar localizarea grăsimii corporale joacă, de asemenea, un rol. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, mesajul este că toate tipurile de distribuție a grăsimilor ar trebui luate în considerare atunci când se evaluează riscul de tromboembolism”

Citește și Poate deodorantul să provoace cancer de sân?

Mai multe