Ce legatură este între cafea și riscul de anemie?

4 noiembrie 2022   Ce te doare

Așteaptă cel puțin o jumătate de oră după ce ai mâncat pentru a bea cafea sau riști deficiența de fier, avertizează specialiștii, potrivit Express.

O ceașcă de cafea în timpul mesei ar putea împiedica absorbția corectă a fierului în corpul și acest lucru este periculos dacă ai deja un deficit minor.

Cafeaua poate favoriza anemia. Foto: Shutterstock

Fierul este un mineral necesar pentru producerea globulelor roșii, care transportă oxigenul în corp. Dacă nu ai suficient fier în organism, poți dezvolta anemie cu deficit de fier - o afecțiune care provoacă probleme precum oboseală și palpitații ale inimii. Dieta este o modalitate importantă prin care îți poți asigura fierul din dietă, dar combinarea cafelei cu alimente ar putea împiedica absorbția fierului, avertizat un expert.

Roxane Bakker, dietetician la o companie de suplimente alimentare a explicat: „Cafeaua conține un polifenol (acid clorogenic) care blochează absorbția fierului (non-hem). Studiile arată că bea o ceașcă de cafea imediat după masă poate reduce absorbția fierului de la 40, până la 90 la sută.

Conținutul de polifenoli este principalul vinovat atunci când vine vorba de perturbarea absorbției hemului; cu toate acestea, cofeina din cafea poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra cantității de fier absorbită, ceea ce înseamnă că alte băuturi cu cofeină  precum red bull, ceai, matcha etc vor avea același efect.”, a spus Roxane Bakker.

Potrivit specialistei, cu cât cafeaua este mai puternică, cu atât mai puțin fier va fi absorbit în organism.

„Te sfătuiesc să aștepți puțin dacă vrei să bei cafea după masa. Este larg acceptat că, dacă bei cafeaua la  60 de minute de masa, se poate atenua acest efect, deoarece oferi o șansă sistemului digestiv să funcționeze și să metabolizeze substanțele care interferează cu absorbția fierului. Așadar, ar putea fi timpul să regândiți rutina de dimineață și beți ceașca de cafea  mai târziu, cu beneficii mai mari pentru sănătate.”, a precizat specialista citată de Express.

Citește  şi: Ce boală gravă poate fi prevenită prin ejaculări frecvente. Toţi bărbaţii ar trebui să ştie asta!

Mai multe