Care sunt bolile grave, vizibile la nivelul părului?

22 septembrie 2023   Ce te doare

Cei mai mulți dintre noi ne îngrijorăm din cauza aspectului părului, dar deteriorarea lui poate fi un indiciu despre starea de sănătate.

Iată ce poate să dezvăluie părul, despre sănătatea noastră, dar mai ales, despre unele boli grave, potrivit The Sun.

Boala Parkinson

Mătreața albă este lipsită de riscuri, dar dacă observe în păr mătreață galbenă, poate fi un semn al bolii Parkinson.

Parkinson este o boală neurologică care se agravează în timp. Este de obicei asociată cu tremor, rigiditate și mișcare lentă. Pe de altă parte, mătreața galbenă este cauzată de dermatita seboreică, o afecțiune în care zonele pielii care au multe glande sudoripare (cum ar fi scalpul) devin roșii, dau mâncărime, sunt dureroase și descuamabile.

Foto: Shutterstock

Potrivit organizației caritabile Parkinson’s UK, persoanele cu această boală sunt predispuse la afecțiunea aceata a pielii, dar și la altele.

Deși nu există un remediu pentru boala Parkinson, există mai multe tratamente diferite, terapii și sprijin disponibile pentru a ajuta la gestionarea acesteia.

Alopecie

Dacă observați căderea părului sub formă de pete rotunde, de dimensiunea unei monede, atunci paote fi vorba despre alopecia areata.

Este o boala autoimună, care poate apărea și pe corp, inclusiv pe barbă, sprâncene, gene sau pe părul de pe corp, inclusiv părul pubian.

Se întâmplă atunci când celulele imunitare atacă foliculii de păr. Cauza este necunoscută, dar deficitul de fier și stresul ar putea declanșa afecțiunea, spun unii experți.

În unele cazuri, alopeica areata se poate transforma în alopecia totalis, atunci când căderea părului se poate extinde pe tot capul, sau alopecia universalis, când afectează întregul corp.

În prezent, nu există un tratament pentru această afecțiune, cu toate acestea, există mai multe tratamente disponibile, dar niciunul nu garantează rezultate.

De obicei, în alopecia areata neregulată, părul va recrește în câteva luni sau ani, dar recreșterea nu este garantată.

Odată ce afecțiunea s-a dezvoltat până la alopecia totalis sau universalis, șansele de regenerare completă devin mai mici.

Cancer

Petele roșii sau violete de pe scalp sau de pe linia părului pot fi un semn al unui cancer al vaselor de sânge rar, dar mortal.

Angiosarcomul se dezvoltă în mucoasa interioară a vaselor de sânge și a vaselor limfatice. Poate apărea în orice loc al corpului, dar apare de obicei în pielea scalpului, capului sau gâtului.

Potrivit Clinicii Cleveland, apare de obicei ca noduli sau plăci unice sau grupate roșu-albăstrui pe scalp, față sau urechi.

Când angiosarcomul afectează organe, cum ar fi ficatul sau inima, adesea provoacă durere.

Cel mai frecvent este asociat cu persoanele în vârstă, dar poate apărea la orice vârstă.

Cauza angiosarcomului este necunoscută.Tratamentele pot include intervenții chirurgicale, radioterapie și chimioterapie. Rata de supraviețuire pentru cei cu boală este scăzută, cu doar 33% șanse de a supraviețui la cinci ani de la diagnosticare.

Mai multe