Cancerul de col uterin poate fi prevenit! HPV nu este HIV

19 iulie 2023   Ce te doare

Virusul Papiloma Uman si Virusul Imunodeficienței Umane sunt foarte diferiți și provoacă probleme de sănătate diferite.

Virusul Papiloma Uman si Virusul Imunodeficienței Umane sunt foarte diferiți și provoacă probleme de sănătate diferite.

HPV (Virusul Papiloma Uman) afectează pielea și membranele umede și poate cauza probleme precum veruci genitale (condiloame genitale) sau modificări anormale ale celulelor colului uterin.  HPV trăiește pe piele și se transmite prin orice fel de atingere a organelor sexuale și a tegumentelor învecinate.  Este o infecție mult mai frecventă decât HIV. Aproape toate persoanele care sunt active sexual se pot infecta cu HPV la un moment dat în timpul vieții. În afara cancerului de col uterin, infecția cu HPV mai poate produce și alte tipuri de cancer. Cancerul penian la bărbați, cancerul vulvar și de vagin la femei și cancer anal și orofaringian la bărbați și la femei. Prezervativele nu sunt foarte eficiente pentru prevenirea infecțiilor cu HPV, deoarece acest virus poate trăi pe piele.  Cel mai bun mod de a preveni infecția cu HPV este prin vaccinare.

HIV (Virusul Imunodeficienței Umane) atacă sistemul imunitar și infecția cu acest virus poate provoca SIDA. Diagnosticul și tratamentul precoce al infecției cu HIV pot împiedica apariția bolii. HIV trăiește în fluidele corpului, cum ar fi lichidul spermatic, lichidul vaginal, sânge și limfă și este transmis prin contact sexual neprotejat, prin transfuzii de sânge contaminat, transplant, injecții, intervenții de mică și mare chirurgie cu instrumentar incorect și incomplet sterilizat cât și în context non-medical, prin practici care presupun utilizarea acelor în comun: piercing, tatuaje, manichiură, utilizarea lamelor de ras în comun, etc.  Utilizarea prezervativului, limitarea contactelor sexuale întâmplătoare, reprezintă metode de prevenire eficace și sigure împotriva infecției cu HIV.  În prezent, nu există vaccinuri pentru HIV.

Programează-te ACUM, pentru un test gratuit de screening al cancerului de col uterin! Test Babeş-Papanicolaou dacă ai vârsta cuprinsă între 24-29 de ani și test HPV dacă ai vârsta cuprinsă între 30-64 de ani.

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/257/4/9/120798 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Mai multe