Boala frecventă, care se manifestă prin balonare și dureri abdominale persistente
Balonarea, durerile abdominale sau modificările de tranzit intestinal (diaree, constipație sau alternarea acestora) pot semnala o afecțiune des întâlnită, care, deși nu este gravă, afectează considerabil calitatea vieții. În sindromul intestinului iritabil, denumit și sindromul colonului iritabil, aceste simptome sunt strâns legate de orarul meselor și se pot manifesta săptămâni sau luni la rând, dând astfel peste cap rutina zilnică și având implicații majore asupra activităților cotidiene.
De aceea, în astfel de cazuri, este necesar un consult de gastroenterologie, pentru că manifestările clinice pot fi provocate de mai multe afecțiuni și numai medicul specialist este în măsură să pună un diagnostic prompt și corect și să recomande apoi tratamentul adecvat. Întrucât nu există un singur test pentru depistarea sindromului de colon iritabil, medicul va ruga pacientul să descrie în detaliu simptomele, durata acestora, momentul în care se declanșează sau dispar.
Specialistul va cere apoi detalii despre istoricul medical al pacientului, ca să afle dacă acesta a suferit recent de infecții gastrointestinale, dacă a consumat antibiotice și dacă are alergii sau intoleranțe alimentare. Apoi, gastroenterologul va recomanda o serie de analize de rutină și teste specifice (pentru boala celiacă, alergii etc.), dar și o colonoscopie.
Colonoscopia este o investigație deosebit de utilă pentru depistarea, supravegherea și tratarea mai multor afecțiuni ale tractului digestiv inferior, care este compus din intestin subțire, colon și rect. Investigația este standardul de aur în diagnosticarea precoce a cancerului colorectal, dar este utilă și în cazul altor boli digestive, de la polipoză colonică și boală celiacă până la sindromul colonului iritabil.
În timpul procedurii, pacientul stă întins pe o parte, cu genunchii la piept, în timp ce medicul introduce prin anus un colonoscop - un tub subțire și flexibil, suficient de lung pentru a străbate toată lungimea colonului. Colonoscopul este prevăzut în vârf cu o sursă de lumină și cu un tub prin care medicul poate introduce aer, pentru dilatarea colonului și o mai bună vizualizare a mucoasei, sau anumite instrumente, pentru a realiza o biopsie. De asemenea, instrumentul este dotat și cu o cameră video, care trimite imagini spre un monitor extern, astfel încât medicul poate studia în detaliu interiorul colonului.
Dacă pacientul suferă de sindrom de colon iritabil, atunci medicul nu va descoperi anomalii în timpul colonoscopiei. Totuși, dacă va considera necesar, poate realiza o biopsie, adică va recolta un mic fragment de țesut din mucoasa intestinului, pentru examen histopatologic. În urma colonoscopiei, vor fi excluse alte afecțiuni digestive, astfel încât medicul va putea stabili diagnosticul corect, prin excludere, folosindu-se și de rezultatele altor analize și investigații.
La Spitalul Clinic SANADOR, colonoscopia se realizează cu aparatură de înaltă performanță, durează între 30-60 de minute, iar în timpul intervenției pacienții beneficiază de sedare profundă, pentru un confort maxim, dar și pentru siguranța manevrei medicale. La SANADOR, medicii gastroenterologi cu o vastă experiență clinică realizează și endoscopie digestivă superioară, diagnostică și terapeutică, ecoendoscopie, precum și colonoscopie totală diagnostică și terapeutică.