Boala Alzheimer: aceste simptome apar cu până la 10 ani înainte de diagnostic

14 octombrie 2022   Ce te doare

Veste bună în lupta contra bolilor neurodegenereative. Potrivit unui studiu recent, depistarea demenţei ar putea fi făcută cu aproape 10 ani mai devreme.

Foto: Shutterstock

Adesea, boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă, este diagnosticată târziu. Un studiu recent apărut în publicaţia Alzheimer & Dementia arată că boala ar putea fi detectată cu până la 10 ani înainte ca pacienţii să primească acest diagnostic.

Pentru a ajunge la o astfel de concluzie, oamenii de știință au analizat datele de la o jumătate de milion de participanți englezi cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani. În afară de colectarea de informaţii legate de starea de sănătate, participanţilor la studiu li s-a cerut să rezolve anumite teste care au vizat memoria, capacitatea de a rezolva probleme şi timpul de reacţie. De asemenea, au fost colectate informaţii despre pierderea sau luarea în greutate şi despre numărul căderilor. Toate informaţiile obţinute au fost apoi comparate cu cele colectate între 5 și aproape 10 ani mai devreme. „Când ne-am uitat la istoricul pacienților, a fost clar că aceștia au avut deficiențe cognitive timp de câțiva ani înainte ca simptomele lor să devină suficient de evidente pentru a se pune un diagnostic”, a spus dr. Nol Swaddiwudhipong, de la Universitatea din Cambridge.

Vezi şi: Ce boală ar putea fi anunţată prin coşmaruri

Care sunt semnele prevestitoare ale bolii

Persoanele care au fost diagnosticate mai târziu cu boala Alzheimer au avut următoarele simptome, potrivit express.co.uk:

1. Probleme cu rezolvarea sarcinilor primite

2. Timp de reacţie redus

3. Dificultatea de a-şi aduce aminte liste cu numere

4. Probleme cu memoria prospectivă (abilitatea de a ne aminti să facem ceva mai târziu)

5. Greutatea de a potrivi perechi.

Ce este demenţa

Demența este un semn important de neurodegenerescență progresivă ce implică distrugerea unor celule și pierderea de țesut cerebral. Funcțiile creierului cel mai des afectate sunt memoria, capacitatea de reflecție, comportamentul și capacitatea de a efectua treburile cotidiene.

Demența este o importantă cauză de dizabilitate în rândul persoanelor vârstnice din lumea întreagă, cu impact atât asupra pacienților, cât și asupra familiilor acestora. Lipsa de înțelegere a demenței poate duce la stigmatizare și la întârzierea diagnosticului și tratamentului.  

Boala Alzheimer este cea mai frecventă și mai cunoscută formă de demență. Este o consecință a micșorării anormale a creierului și afectează toate funcțiile cerebrale, ducând la apariția unor modificări importante în ceea ce privește comportamentul și relațiile interpersonale.

Mai multe